+420 548 218 047 (H–P 8:00–16:00, Angolul)
Kézbesítési ország

A madárinfluenza: Hogyan tegyük biztonságossá a szárnyasok kifutóját?

A napokban ugyanaz tart rettegésben minden baromfitartót. Magyarországon is újra megjelent a madárinfluenza. A közeli Csehországban is jelentős számú baromfi esett áldozatául. Milyen tünetei vannak a madárinfluenzának? Hol vannak jelenleg a legnagyobb madárinfluenza-kitörések? Hogyan védhetjük a tyúkokat a fertőzéstől anélkül, hogy zárt térbe szorítanánk őket?

Mit tudhat meg a cikkből? Kattintson egy fejezet címére, és olvasson arról, ami valóban érdekli

Tyúkok ipari tartásaIllusztráció. A baromfitartók számára rémálommal egyenlő a madárinfluenza terjedése.

Fontos figyelmeztetés: A cikk 2022 decemberében készült, miután ebben az időszakban újra felütötte fejét a madárinfluenza. Ha Ön később olvassa ezt a cikket, elképzelhető, hogy bizonyos feltüntetett információk (pl. a legfrissebb kitörésekre vonatkozó információk) már nem teljesen aktuálisak.

Mi az a madárinfluenza?

A madárinfluenza (angolul avian influenza) veszélyes vírusos megbetegedés, amely a vadon élő madarakat és a fogságban nevelt szárnyasokat – elsősorban csirkéket, kacsákat, pulykákat és libákat – is megfertőzheti. A megbetegedés lappangási ideje csak néhány nap. Tünetei általában egy héten belül jelentkeznek.

Ha a madárinfluenza elterjed az állományban, már 1-2 nap alatt a madarak tömeges elhullását eredményezheti.

Ritkábban esik szó a kisebb emlősök, például kutyák és macskák madárinfluenza-fertőzéseiről. Külön fejezetet érdemel a madárinfluenza terjedése madárról emberre, esetleg emberről emberre.

Ezekről az esetekről csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre megbízható válaszokat ígérő adatok.

Ugyanakkor tény, hogy a fertőzés rövid idő alatt is hatalmas károkat okozhat a baromfiak körében. Milyen tünetei vannak a madarak megbetegedésének?

Jelzőszalag: MadárinfluenzaIllusztráció. A madárinfluenza a vadon élő és a fogságban tartott madarakra nézve is végzetes lehet.

Madárinfluenza tünetei tyúkoknál

A fertőzött madaraknál számos tünetet figyelhetünk meg:

  • Nehézkes mozgás vagy mozdulatlanság, bágyadtság
  • Légzési nehézségek, köhögés, orrfolyás
  • Csökkent étvágy vagy teljes étvágytalanság
  • Borzolt tollazat
  • Tojástermelés csökkenése, deformálódott tojások
  • Duzzadt nyálkahártyák, vörös szem
  • Duzzadt vagy vérző végtagok
  • Elhalt részek a tarajon

A madárinfluenzás tyúkok és más baromfiak tüneteiről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldalán olvashat további információkat.

Madárinfluenza tünetei tyúkoknálIllusztráció. A madárinfluenza tünetei váratlanul jelentkezhetnek. A megbetegedés gyakran kritikus állapotot idézhet elő a baromfiállományban.

Madárinfluenza-kitörések (2022)

December közepén elsősorban Csehországból jelentettek madárinfluenzás megbetegedéseket. 2022. december 16-án, a déli órákban a cseh országos főállatorvosi hivatal hét madárinfluenza-kitörést tartott nyilván és kezelt:

  • Négy kitörés a Közép-csehországi kerületben (Hrusice, Něbřenice)
  • Két kitörés a Dél-csehországi kerületben (Ponědraž, Frahelž)
  • Egy kitörés a Vysočinai kerületben (Rovečná)

A fertőzéshullám Magyarországra is elért. A H5N1 madárinfluenza-vírus megjelent egy Hajdú-Bihar megyei gazdaságban is. A betegség terjedése miatt 25 ezer pulyka leöléséről döntöttek.

Ugyanakkor a hatóságok már novemberben közölték, hogy madárinfluenza jelent meg három baromfitelepen Bács-Kiskun és Békés megyében.

Magyarország így Csehország, Franciaország és Nagy-Britannia mellett azok közé az országok közé tartozik, amelyeket az említett időszakban leginkább sújtott a madárinfluenza. Az állatorvosok ezért maximális óvatosságra intenek mindenkit.

A közeli Csehországot követendő példaként emlegetik, mert az ottani országos főállatorvosi hivatal rendkívüli óvintézkedéseket rendelt el. Ezek az intézkedések a telepeket és a háztáji gazdaságokat is érintik.

A madárinfluenzával kapcsolatos óvintézkedések (Csehország)

Céljuk, hogy csökkenjen a madárinfluenza terjedésének veszélye a fogságban tartott és a vadon élő madarak körében.

December 15-én az SVS weboldalán (a cseh országos főállatorvosi hivatal) országos hatályú óvintézkedésekről szóló közlemény jelent meg. Az elérhető információk alapján a következő rendelkezések érvényesek:

  • Minden állattartó számára megtiltják a szabad ég alatti baromfitartást (indiai futókacsa és galamb kivételével).
  • A nevelt állatokat gazdasági épületekben kell elhelyezni.
  • Azoknak az állattartóknak, akik nem tudják tartósan elzárni a baromfit, a kültéri kifutók maximális mértékű elkülönítését írták elő.

A rendelkezéseket megszegő állattartók bírsággal sújthatóak. Ezért sem meglepő, hogy az intézkedések vegyes reakciókat váltottak ki Csehország lakosaiból. Például néhány Pilsen környéki állattartó kijelentette, hogy a csarnokokban tartott állatok stressz-szintje észrevehetően megemelkedhet.

Mások aggodalmukat fejezték ki, hogy az állatorvosi intézkedések hozzájárulhatnak a rosszindulatú feljelentésekhez is. Egyesek ugyanis a kedvezőtlen körülményeket kihasználva a rendelkezések be nem tartásáért feljelenthetik a szomszédjukat, akivel nem teljesen felhőtlen a kapcsolatuk.

Az állattartók többsége biztosan szívesen elkerülné az ilyen bonyodalmakat. Annak ellenére, hogy például a szomszédos Szlovákiában a cikk közzétételének napján nem voltak érvényben hasonlóan szigorú előírások.

Hogyan tegyük biztonságossá a kifutókat, ha épületben nem tudjuk elzárni a tyúkokat? Olyan megoldást kínálunk, amellyel csökkenthető a fertőzés veszélye, és megelőzhető a tyúkok idő előtti halála.

Hogyan előzhető meg az állatok elpusztulása? Válasszuk el a baromfi életterét

Ha a csirkék vagy más baromfi szabadon mozoghat a számára kijelölt területen, akkor könnyen érintkezhet a fertőzött madarak ürülékével. Ugyanis a madárinfluenza gyakran ezen az úton terjed az élő madarak körében.

Szabadtéri tartásnál ugyanakkor nem akadályozhatjuk meg, hogy a terület felett madarak repkedjenek. A háztáji gazdálkodók szemszögéből a vadon élő fajták mozgása aligha befolyásolható.

Ha fertőzött madár kerül az állomány közelébe, lehet, hogy a madárinfluenza tüneteit már későn vesszük észre.

Madárháló gyümölcsök védelméreIllusztráció. A megerősített háló (nem csak) a gyümölcsök védelmére használható a madarakkal szemben.

Ha szeretné megelőzni az elkerülhető fertőzéseket, de nem tudja ólba vagy csarnokba zárni az állatokat, fedje le hálóval a kifutókat. Ezzel csökken annak a veszélye, hogy az állomány nagy része a betegség áldozata lesz.

A kifutó körülkerítésére megoldást jelent a szőtt madárháló használata. Ezek a hálók olyan polietilénből készülnek, amely ellenálló az UV-sugárzással és az apróbb szemű jégesővel szemben. Így az élettartamuk is hosszabb.

TIPPÜNK: Hosszú távon a szőtt madárháló sem bírja a vastagabb hóréteg okozta terhelést. A téli hónapokban gyakran ellenőrizzük a kifutót, és rázzuk le a hálóra hullott hót.

Természetesen maga a háló nem akadályozza meg a megbetegedés terjedését. Ugyanakkor a megfelelően telepített szőtt madárháló (a linken megtudhatja, hogyan kell) a kijelölt helyre korlátozza a tyúkok mozgását.

A szőtt madárháló így csökkentheti annak a kockázatát, hogy a háztáji állatok fertőzött, vadon élő madarakkal érintkezzenek. Háló nélkül ezek a madarak szabadon hozzáférhetnének a kerthez.

Emellett a csirkék a levegőből érkező támadásoktól is megvédhetőek, ha olyan ragadozó telepedne le a kert közelében, amely számára könnyű prédát jelent a védtelen baromfi.

Bekerített kifutó tyúkokkalIllusztráció. A tyúkkifutónak nem kell feltétlenül zsúfoltnak lennie. Madárháló segítségével nagyobb terület is lefedhető.

4 nyomós érv a szőtt madárháló használata mellett

  • A kifutó pontos és egyértelmű elkerítését teszi lehetővé
  • Megvédi a baromfit a vadon élő madaraktól
  • Megfelelően telepítve és karbantartva több szezont is kibír
  • A madárháló méretre vágható, a darabok egymáshoz is rögzíthetőek

A szőtt madárháló háztáji állattartásban is használható a kifutó elkerítésére. Egy megvalósult megoldást láthatunk az alábbi videóban.

Védjük meg a csirkeállományt a károktól, amíg lehet

El kell kerítenie a tyúkok kifutóját a telken? Szerezzen be madárhálókat, amelyek segítenek megoldani a kihívást.

A tyúkok, kacsák és libák nagyobb biztonságban lesznek még azután is, hogy a madárinfluenza jelentette legnagyobb fenyegetés elmúlik.

Geomall.PageComment.title

Geomall.PageComment.text

Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
Vagy szívesen küldünk Önnek időnként érdekességeket
A „Feliratkozás“ gombra kattintva Ön hozzájárul, hogy e-mailjét adatvédelmi irányelveinknek megfelelően dolgozzuk fel.

Nem található kérdés. Kérdezzen elsőként!

Tanácsra van szüksége? Nem tudja, melyik terméket érdemes választani? Melyik változatot? Ne pazarolja az idejét az interneten talált információkkal. Szakértő csapatunk segít Önnek a választásban, és felvilágosítja Önt a kínálatunkban található termékek minden lehetséges használatáról Kérdés elküldése

Blog

Kókusz és jutahálók, erózióvédelmi matracok: felhasználási lehetőségek (frissítve)

Szeretné megvédeni a lejtőket az erózió ellen? Az erózióvédelmi matracok vagy hálók felhelyezése nagyszerű megoldást kínál erre. A lejtők felületének természetes anyagokkal történő megerősítéséről ebben a cikkben olvashat többet.

Hogyan védjük a fagytól a növényeket? [Teljes útmutató]

Elmúltak a forró nyári napok, és a hőmérő higanyszála már megállíthatatlanul süllyed? Amikor elmúlik a hőség, nemcsak az emberek, hanem maga a természet is felkészül a hűvösebb hónapokra. Hogyan védekezzünk a fagy és a téli csapadék ellen?

Tanácsadó rovat #3: Hogyan varrjunk geotextil magaságyást?

Palántákat készül átültetni vagy évelő növényeket szeretne kiültetni? Megfelelő, egészségre ártalmatlan és kellően erős anyagot keres textil cserepek gyártásához? Van megoldásunk az ön számára.
Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
A cookie-k Önnek és nekünk is segítenek

Mi, a GEOMAT, s.r.o., köszönjük, hogy hozzájárul a cookie-k használatához. Ennek segítségével weboldalunkon a vásárlást kellemesebbé, a folyamat számos lépését pedig egyszerűbbé tehetjük Önnek, és mi magunk is folyamatosan fejlődhetünk. A „Rendben, elfogadom” gombra kattintva Ön hozzájárul ahhoz, hogy cookie-kat tároljunk az Ön böngészőjében, így Ön maximálisan kihasználhassa a weboldalunk nyújtotta lehetőségeket. A részleteket a következő oldalon olvashatja: „Tájékoztató a cookie-k használatáról“.