+420 548 218 047 (H–P 8:00–16:00, Angolul)
Kézbesítési ország

Hogyan erősítsük meg a kifutó talaját?

Ön is tart tőle, hogy a karám talaja az őszi hónapokban sáros akadálypályává változik? Tanácsot kértünk egy szakértőtől, aki évek óta foglalkozik lótartással. Vele együtt segítünk Önnek hatékonyan megerősíteni a kifutó talaját, még abban az esetben is, ha Ön bérelt területen tartaná a lovakat.

Mit tudhat meg a cikkből? Kattintson egy fejezet címére, és olvasson arról, ami valóban érdekli

Három fekete ló sáros legelőnIllusztráció. Az iszap inkább veszélyt jelent a lovak számára, és nem megfelelő terep a játékhoz.

Miért veszélyes a lovakra az iszap?

A gazdák joggal tartanak az esős időszakoktól. Hiszen elég egy kiadós zivatar, és a szépen karbantartott karám néhány óra leforgása alatt csatatérré változik. A sáros terep amellett, hogy nem nyújt szép látványt, még súlyos egészségügyi problémákat is okozhat a lovaknak.

TIPPÜNK: Elgondolkodott már rajta, hogy a lovak miért hemperegnek a sárban? Ez a szocializáció („felveszik” a ménes szagát) és a pihenés (izmok ellazítása) egyik módja. Emellett az állatok így szabadulhatnak meg a bőrön lévő élősködőktől is. De ettől függetlenül jobban kedvelik a száraz terepet, mint a sáros akadálypályát.

A felázott terepen ügető lovak könnyebben sérülnek meg. Szakértőnk, Iveta Jebáčková-Lažanská, aki széles körű tapasztalatokkal rendelkezik a lovak szabadtartásával kapcsolatban, ezt mondja: „A leggyakoribb a csüdsömör, de azok az akut traumákból eredő mozgásszervi sérülések is, amelyek a mélyen kitaposott, majd megfagyott kifutókon történő mozgásra vezethetők vissza.”

Csüdsömör jelei ló patájánIllusztráció. Ha a ló sokat jár sárban, akkor egy kellemetlen bőrbetegség, úgynevezett csüdsömör (fertőző bőrgyulladás) is kialakulhat.

A lerakódott sárgöröngyök emellett összetömörítik a talajt, és akadályozzák a gyep növekedését, míg az átázott földszámtalan gyomnövénynek teremt ideális környezetet. A sáros talajba még fertőzést terjesztő rovarok (pl. szúnyogok) is petét rakhatnak, amelyek számos betegséget adhatnak át az állománynak.

3 fontos érv, amiért sürgősen fel kell számolni a sarat a lovak kifutójában

  • Az iszap az állatok és gondozóik mozgását is megnehezíti, valamint növeli a sérülések kockázatát.
  • Sáros terepen a gyomok és a baktériumokat terjesztő bogarak is jól érzik magukat.
  • Az iszap beszennyezheti az ivóvizet és a takarmányozáshoz használt szénakészleteket, valamint megnehezíti a karám karbantartását (a trágya eltakarítását).

A sárosodásra hajlamos terüleket azért kell szárazon tartani, hogy a lovak hűvösebb időben is kint tartózkodhassanak a karámban. Hogyan lehet hatékonyan stabilizálni a kifutó talaját, hogy a területen ne álljon meg a víz?

Ló patája, mozgás sáros terepenIllusztráció. Ha a lovak iszapos terepen ügetnek, fennáll a veszély, hogy elcsúsznak és súlyos sérüléseket szenvednek.

Hogyan erősítsük meg a kifutó talaját?

A lovak által használt területek talaja többféle módon is megerősíthető. Ugyanakkor a választásnál mindig figyelembe kell venni a következő tényezőket:

  • Mekkora területet kell megerősíteni?
  • Ki a földterület tulajdonosa?
  • Mekkora összeget fordíthatunk a tereprendezésre?
  • Milyen anyagot fogunk használni?

Az elsődleges cél a talaj megfelelő stabilizálása úgy, hogy az érintett részek alaposan kiszáradhassanak. Ennek elérésére érdemes egyszerre használni természetes anyagokat (kavics, homok stb.) és műanyag geomatracot vagy gyeprácsot. Az utóbbiakat elsősorban a leginkább érintett helyeken, például a kapunál és a vályúknál fektetik le.

A talaj hosszútávú megerősítésére általában kétféle anyagot használnak:

  • természetes (lebomló) anyagokat, illetve
  • műanyag gyeprácsot vagy geomatracot.

Természetes anyagok földfelszín megerősítésére

1. Apróbb szemű kavics – terítsünk le kb. 10 cm-es rétegben kisebb frakciójú kavicsot, és tömörítsük a felületet. A kavicson kellemes járni, és nem porzik, viszont idővel tovább tömörödik, ezért fel kell tölteni.

2. Homok – megoldás lehet a tömörített homok is. Itt is számítani kell rá, hogy az anyagot később újra fel kell tölteni, különösen nagy esőzések után, amelyek lemossák a homokot. A homokszemcsék ne legyenek túl durvák vagy gömbölyűek, mert a lovak patája elcsúszhat rajtuk.

3. Faforgács – a kérget legalább 20–30 cm-es vastagságban rakjuk le a karámban, hogy a lovak lassabban tapossák le (de a fakéreg is összetömörödik, így időnként újra kell szórni).

Műanyag termékek talaj megerősítésére

Ön bérelt földterületen épít kifutót? A talaj megerősítésére ideiglenes megoldást jelentenek a különböző műanyag gyeprácsok és geomatracok. Számos előnyük van:

  • hatékonyan stabilizálják a talajt,
  • megfelelően lefektetve nem csúszkálnak a ló patája alatt,
  • hagyják növekedni a füvet és más növényeket,
  • és később el is távolíthatóak a területről.

A geomatracok kategóriájában különösen népszerűek a csúszásmentes felületű geomatracok, de egyeseket elriaszt a magas bekerülési költségük.

Alternatív megoldás lehet a Geopave PADD istállóba való gyeprács használata. A megerősített gyeprács nem csúszkál, ellenálló az időjárási hatásokkal és a húgysavval szemben. Megelőzi a terület felázását, de a növényeket engedi szabadon növekedni.

Ló és lovasa kifutóbanIllusztráció. Ló és lovasa kültéri kifutóban.

Különleges gyeprács istállókba talaj megerősítésére

Más anyagokhoz, például a betonhoz és az aszfalthoz képest a műanyag gyeprács sokkal könnyebben telepíthető. Ön is olyan bérelt területen tartja a lovakat, amelyet később vissza kell adni a tulajdonosnak? A gyeprács és a geomatrac felszedhető a földről, így visszaállíthatóak az eredeti terepviszonyok.

Az istállóba való gyeprács további előnyeit Iveta Jebáčková-Lažanská mutatja be: „Hozzáadott értéket nemcsak a műanyag gyeprács stabilizáló képessége, hanem esztétikuma is képvisel – ha a terület nincs nagyon igénybe véve, akkor még a növényzetből is megőriz valamennyit , valamint kellemes pluszt jelent a vízáteresztése: a talaj úgy jut nedvességhez, hogy a lovak közben nem tapossák teljesen pépesre.

A sáros hónapokban az egyszerűbb kifutókban egészen sajátos, trágyával és vizelettel keveredő iszap keletkezik, és ezt a lópaták olyan masszává gyúrják, amely lehúzza a lábról a gumicsizmát, és lehetetlenné tesz mindennemű civilizált viselkedést, állatoknak és embereknek egyaránt.”

Milyen előnyei vannak még az istállókba való gyeprácsnak? Nem muszáj a teljes kifutót megerősíteni vele. Iveta Lažanská-Jebáčková tanácsa szerint: „A legforgalmasabb részeket – az etetők körül, az istálló bejáratánál, az itatóvályúknál – nagyon alaposan megerősíteni, tehát műanyag gyeprácsot és geomatracot használni, rendezni a terepet (vízelvezetés, kavicságy a gumi padlólap vagy a beton térkő alatt, akár rácsos, akár tömör).

A terület többi részét homokkal (a lovak szívesen hemperegnek benne) és kaviccsal (utak és más helyek, ahol a lovak közlekednek) borítsuk, de nyugodtan hagyhatunk földes részeket is, ahol esős időben valamennyi sár is keletkezik (maga a sár nem árt az állatoknak, ha nem folyamatosan abban állnak, sőt, hasznos a patájuknak: a szarunak jót tesz, ha időnként megnedvesítik, de árt, ha folyamatosan sáros). Általános javaslatom, hogy fordítsunk figyelmet a paták egészségére: a lovak ne csak puha felületen legyenek, mert az nem serkenti az ellenálló szaru fejlődését.”

TIPPÜNK: Nézze meg a videóban, hogy milyen hatással van a lovak mozgásszerveire a (nem) megfelelő talaj.

Útmutató a kifutó talajának megerősítéséhez istállóba való gyepráccsal

A megerősített gyeprácsot saját kezűleg, nehézgépek nélkül is lefektethetjük. Ugyanakkor a gyeprács akkor fogja ellátni a feladatát, ha pontosan betartjuk az egyes lépéseket. Hogyan járjunk el a telepítés során?

1. A talaj legfelső rétegének eltávolítása

Először is távolítsunk el 30–40 cm-es réteget a talaj legfelső rétegéből ott, ahol az istállóba való gyeprács fektetését tervezzük (például a talajtípus függvényében: agyagos, jó víztartó képességű talajoknál érdemes több földet eltávolítani).

2. A terep előkészítése

Az istállóba való műanyag gyeprács telepítése előtt távolítsuk el az oda nem illő tárgyakat (éles tárgyak, kövek, gyökerek), egyengessük el a talajt, és alakítsunk ki 1-2%-os lejtőt abban az irányban, amerre a víznek el kell folynia. Végül tömörítsük a felszínt (például vibrációs tömörítő lappal vagy hengerrel).

TIPPÜNK: Ha a karám enyhe lejtőn helyezkedik el, mélyítsünk a talajszint alatt megfelelő lejtésű árkot, és töltsük fel azt kaviccsal. A csapadékvíz így könnyebben lefolyik a területről.

3. Geotextília lefektetése

Kifutó építése során a geotextíliát különféle anyagok elválasztására használják, de bizonyos mértékig a gyomok terjedését is korlátozza. Gyeprács telepítésénél és boxok vagy díjugratásra használt lovardák legfelső homok- vagy kavicsrétege alatt is használható.

Erre a célra válasszunk kellően erős geotextíliát, amely:

  • nem szakad el a vízelvezetést segítő anyagokhoz (pl. tömörített éles kavicshoz) érve, és
  • hosszú távon is bírja a lovak súlyával járó terhelést és a paták okozta behatásokat lépésben vagy ugratásnál.

A kereskedelmi forgalomban kapható geotextilek közül nem mindegyik teljesíti ezeket a feltételeket. Válassza a legalább 200 g/m² négyzetmétertömegű az NTB 10 nem szőtt, polipropilén geotextíliát.

A geotextílián ne spóroljunk túlzottan. Ha rosszabb műszaki paraméterekkel rendelkező, olcsóbb terméket választunk, az akár már a telepítés során elszakadhat (például miközben tömörítjük a geotextilen elterített kavicsot), az új geotextil beszerzése pedig további fejfájást okoz.

Ló és lovasa boxbanIllusztráció. A legfelső kavicsréteg alatt lefektetett nem szőtt, polipropilén geotextília megakadályozza a különböző anyagok keveredését, és a rétegek jobban ellenállnak a lépésekkel járó behatásoknak.

4. Vízelvezető réteg kialakítása

A megfelelően lejtős, rendezett terepen (geotextíliával is letakarhatjuk) terítsünk el egy porózus réteget, amely elvezeti a vizet. A csapadék vagy a vizelet így jobban lefolyik az érintett helyekről. Durvább, 5/63-as kavicsot terítsünk le kb. 15 cm-es rétegben. A kavicsréteget megfelelően tömörítsük.

5. Az istállóba való gyeprács lefektetése

A következő lépés a megerősített gyeprács lefektetése az előkészített felületre. A gyepráccsal borítsuk a teljes kijelölt területet; lejtőn a legmagasabb résztől haladjunk a legalacsonyabb irányába.

Az egyes elemek könnyen összepattinthatóak, így tetszőleges nagyságú felületet fedhetünk le velük. Ha a gyeprácsokat vágni kell, használjunk sarokcsiszolót.

TIPPÜNK: A kijelölt terület szélén fekvő elemek nem csúsznak el, ha például beton gyeprácsokkal rögzítjük őket. Egyes gazdák erre a célra lekerekített végű karókat használnak, amelyek később könnyen eltávolíthatóak.

6. A legfelső réteg lerakása

Legvégül szórjuk fel a gyeprácsot finom kaviccsal (kb. 1 cm-es frakció, kb. 10 cm-es vastagságú réteg) – amelyre kényelmesebb rálépni –, vagy vastagabb réteg durva szemű homokkal. Ezek az anyagok nem porzanak, és megerősítik a talaj alsó rétegét. Az apró kavics és a homok szemcséi a durva kavics közé kerülnek.

Mindkét esetben számoljunk azzal, hogy ezek a természetes anyagok idővel tömörödnek, vagy a lovak széthordják a területen, így újra fel kell szórni vele a gyeprácsot.

TIPPÜNK: Ne feledjük, hogy ha a lovaknak szép istállót is szeretnénk építeni, azt előre be kell jelenteni az építési hatóságnál. Nagyobb alapterületű épület esetén előfordulhat, hogy építési engedélyre is szükség lesz. Még az építkezés megkezdése előtt tájékozódjunk a feltételekről.

Az istállóba való gyeprács karbantartása

Bár az istállóba való gyeprács olyan műanyagból készült, amely ellenálló az időjárási hatásokkal és jelentős mértékben a vegyi anyagokkal szemben is, az időnkénti karbantartás nem hanyagolható el, különösen ami a lótrágya eltakarítását illeti.

A nyári időszakban, amikor a lovak elsősorban a legelőn vannak, elég vízsugárral leöblíteni a gyeprácsot. Ezzel eltávolítjuk a felületükre rakódott szennyeződéseket, a műanyag gyeprács pedig gyorsan megszárad a napon. Ez elég a megerősített gyeprács állapotának megőrzéséhez, a lovak pedig megfelelően komfortos körülmények között mozoghatnak a területen – még az őszi, csüdsömörrel terhelt időszakban is.

Szeretne kevesebb energiát fordítani a karám karbantartására, ugyanakkor megfelelő mozgási lehetőséget is biztosítana az állatoknak úgy, hogy ne kelljen aggódnia mozgásszerveik egészsége miatt?

Olvasson többet a a Geopave PADD istállóba való gyeprács előnyeiről, vagy konzultáljon szakértőinkkel, akik segítenek Önnek megtalálni a megfelelő megoldást boxba vagy lovardába.

Geomall.PageComment.title

Geomall.PageComment.text

Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
Vagy szívesen küldünk Önnek időnként érdekességeket
A „Feliratkozás“ gombra kattintva Ön hozzájárul, hogy e-mailjét adatvédelmi irányelveinknek megfelelően dolgozzuk fel.

Nem található kérdés. Kérdezzen elsőként!

Tanácsra van szüksége? Nem tudja, melyik terméket érdemes választani? Melyik változatot? Ne pazarolja az idejét az interneten talált információkkal. Szakértő csapatunk segít Önnek a választásban, és felvilágosítja Önt a kínálatunkban található termékek minden lehetséges használatáról Kérdés elküldése

Blog

Kókusz és jutahálók, erózióvédelmi matracok: felhasználási lehetőségek (frissítve)

Szeretné megvédeni a lejtőket az erózió ellen? Az erózióvédelmi matracok vagy hálók felhelyezése nagyszerű megoldást kínál erre. A lejtők felületének természetes anyagokkal történő megerősítéséről ebben a cikkben olvashat többet.

Hogyan védjük a fagytól a növényeket? [Teljes útmutató]

Elmúltak a forró nyári napok, és a hőmérő higanyszála már megállíthatatlanul süllyed? Amikor elmúlik a hőség, nemcsak az emberek, hanem maga a természet is felkészül a hűvösebb hónapokra. Hogyan védekezzünk a fagy és a téli csapadék ellen?

Tanácsadó rovat #3: Hogyan varrjunk geotextil magaságyást?

Palántákat készül átültetni vagy évelő növényeket szeretne kiültetni? Megfelelő, egészségre ártalmatlan és kellően erős anyagot keres textil cserepek gyártásához? Van megoldásunk az ön számára.
Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
A cookie-k Önnek és nekünk is segítenek

Mi, a GEOMAT, s.r.o., köszönjük, hogy hozzájárul a cookie-k használatához. Ennek segítségével weboldalunkon a vásárlást kellemesebbé, a folyamat számos lépését pedig egyszerűbbé tehetjük Önnek, és mi magunk is folyamatosan fejlődhetünk. A „Rendben, elfogadom” gombra kattintva Ön hozzájárul ahhoz, hogy cookie-kat tároljunk az Ön böngészőjében, így Ön maximálisan kihasználhassa a weboldalunk nyújtotta lehetőségeket. A részleteket a következő oldalon olvashatja: „Tájékoztató a cookie-k használatáról“.