+420 548 218 047 (H–P 8:00–16:00, Angolul)
Kézbesítési ország

Hogyan kell használni és lerakni a műanyag ágyásszegélyt?

Szeretné megakadályozni, hogy a fű benője az ágyásokat? Takarítsa meg a kert gondozásával járó időt és fáradságot: a műanyag süllyesztett ágyásszegély határokat szab a fűnek anélkül, hogy az avatatlan szemlélő észrevenné. A gyepszegély ugyanis szinte láthatatlan. Milyen előnyökkel rendelkezik még?

Mit tudhat meg a cikkből? Kattintson egy fejezet címére, és olvasson arról, ami valóban érdekli

Mire való a műanyag ágyásszegély?

A kerti ágyásszegély felbecsülhetetlenül hasznos segítőtársunk a kert gondozásában. Megfelelő formájúra alakítja a kerti utakat és ágyásokat. Elsősorban a következőkre használják:

  • gyep elválasztása a térkőtől, ösvénytől vagy ágyástól,
  •  két eltérő anyagú réteg keveredésének megakadályozása,
  • kerti utak kijelölése.

Az ágyásszegélyek számtalan helyzetben felhasználhatók. Ha már a növények telepítése és a köztük húzódó ösvények kijelölése közben lefektetjük őket, akkor később rengeteg időt és fizikai munkát takaríthatunk meg, amelyet a kert felásása igényelne.

Műanyag kerti szegély ágyás mellett

Milyen anyagból készül a süllyesztett ágyásszegély?

A rejtett ágyásszegély általában minőségi műanyagból készül. A műanyag ágyásszegély legnagyobb előnye, hogy könnyen ívesre formálható, és jól ellenáll a a kedvezőtlen időjárási hatásoknak (napsugárzás, időjárási hatások, fagy).

Ezért attól sem kell tartanunk, hogy az első szezon után ki kell cserélni – a műanyag ágyásszegély fagypont körüli hőmérsékleteket is kibír, és a megfelelő telepítési eljárás követésével éveken át maradhat a földben.

Műanyag ágyásszegély beton autóbeálló létesítése során

Beton vagy műanyag?

Ahogyan sok más kertészt, úgy talán Önt is foglalkoztatja ez a dilemma: műanyag süllyesztett ágyásszegélyt használjak a kertben, vagy maradjak inkább a klasszikus beton ágyásszegélynél?

Ez mindig az adott helyzettől függ: a beton ágyásszegélyt akkor használjuk, ha olyan felületet szeretnék megvédeni a fűtől, ahol személyautó is közlekedni fog.

A robusztusabb, ellenállóbb beton ágyásszegély ebben az esetben megbízhatóbb, hiszen nagyobb a teherbírása (például, ha ráhajtunk az autóval). A műanyag ágyásszegély is kibírja, ha időnként áthajt rajta egy gépkocsi, de nem annyira erős.

Ha rendszeres terhelés érné a gépjárművek révén, válasszuk inkább a beton ágyásszegélyt. Viszont a kerti ágyások határolására alkalmasabb a műanyag süllyesztett ágyásszegély, mert ez nem nyújt olyan előnytelen látványt a kertben. Végeredményben kevesebb helyet is foglal, amit például az ágyások növelésére használhatunk ki.

TIPPÜNK: Kertje nyílt téren található, ahol (különösen nyáron) ki van téve a hőségnek? A beton ágyásszegély gyorsan megégethetik a körülötte található növényeket. Ezt a problémát pl. műanyag ágyásszegély telepítésével előzhetjük meg.

Süllyesztett műanyag kerti szegély ágyás mellett telepítve

Hogyan kell lefektetni a műanyag ágyásszegélyt?

Áttekinthető útmutató, hogy ne kelljen bizonytalankodni az ágyásszegély lefektetése során.

1. Készítsük elő a kerti szegélyeket, a rögzítő tüskéket és a szerszámokat

A műanyag süllyesztett ágyásszegélyt rögzítő tüskék mellett ne feledkezzünk meg a további eszközökről sem (ásó, kapa, gumikalapács, esetleg fogó vagy nagyobb olló).

2. Metsszük be a műanyag ágyásszegély hátoldalát (ha hajlítani szeretnénk)

Ha ívesre szeretnénk formázni az ágyásszegélyt, akkor belső oldalukat a mező közepén metsszük be (pl. fogó segítségével). Hogy az ágyásszegély hűvösebb időben is jól formálható legyen, melegítsük fel a napon vagy merítsük kis időre meleg vízbe.

Műanyag ágyásszegély lefektetése homokos és agyagos terepen

3. Kezdjük el összekapcsolni a műanyag ágyásszegélyeket

Amint megmetszettük az ágyásszegélyeket, a gyárilag kialakított kapcsolódási pontokon elkezdhetjük őket összekapcsolni. Csak pattintsuk össze a szegélyek végeit, és már kész is vagyunk.

4. Formáljuk a kívánt alakra az ágyásszegélyeket

A műanyag ágyásszegély rugalmas és hajlítható. Metsszük meg ollóval a hosszanti merevítéseket, és hajlítsuk a kívánt formára az ágyásszegélyt. Könnyen készíthetünk olyan szalagot, amely megfelel a kerti ösvény hosszának vagy az ágyás formájának.

A gyepszegélyt kör alakúra is hajlíthatjuk, például fiatal fák körül (a kijelölt teret könnyebben le tudjuk fedni, például gyomok elleni agrotextíliával).

5. Gyepszegélyek rögzítése a földben

A meghajlított műanyag ágyásszegélyt cövekekkel rögzítsük a talajban. Először fordítsuk az ágyásszegélyt hátoldalával (fonákjával) az ösvény vagy az ágyás felé, hogy könnyebben körbe tudjuk ásni. Ezután kb. az ágyásszegély magasságának megfelelően és kb. 10 cm-es szélességben ássuk körbe.

A gyeptéglát tegyük félre, hogy később még visszatehessük. Végül egyengessük el a talajt.

6. Műanyag ágyásszegély lerakása

Az ágyásszegélyt most fordítsuk első oldalával az ösvény (ill. ágyás) irányába. Figyeljünk oda rá, hogy ne okozzunk kárt a kapcsolódási pontokban.

7. Műanyag rögzítő tüske segítségével rögzítsük az ágyásszegélyt

Stabilizáljuk a kerti szegélyeket rögzítő tüskék segítségével (durvább műanyag cövek a nagyobb nyílásokba, vékonyabb fémcövek a kisebb nyílásokba). 1 m-en 2-3 cövekre (nagyobb íveknél kb. 5-6 cövekre) lehet szükség.

8. Szórjuk fel a kiásott területet

Amint befejeztük az ágyásszegély fektetését, visszatehetjük a gyeptéglákat, vagy szórjuk fel a területet földdel, és alaposan tömörítsük azt. Végül vízzel öntözzük meg a visszahelyezett földet.

Rim Border műanyag ágyásszegély

Önök kérdeztek, mi válaszolunk: gyakori kérdések ágyásszegély választása során

Mire kíváncsi a legtöbb kertész és háztulajdonos gyepszegély vásárlása során? Összegyűjtöttük Önöknek a leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat.

A fagy hatására nem törik el vagy nem gyengül meg az ágyásszegély?

Az áltagos téli hideget a süllyesztett ágyásszegély általában kibírja. Tapasztalataink azt mutatják (2016-ban egy magasabban fekvő kertben is fektettünk le gyepszegélyt), hogy a fagypont alatti hőmérséklet (-20 °C) sem károsítja az ágyásszegélyt.

Eléggé erős az ágyásszegélyek anyaga? Nem fognak eltörni (vagy szétcsúszni)?

A szétcsúszást a csatlakozórendszer akadályozza meg, amelynek köszönhetően a kerti szegélyek könnyedén egymásba pattinthatóak. Ráadásul eléggé rugalmasak ahhoz, hogy ívet formázzunk belőlük anélkül, hogy deformálódnának vagy sérülnének. Nagyobb fűnyíróval is átmehetünk rajta.

Miért jobb a műanyag ágyásszegély, mint a beton ágyásszegély?

A süllyesztett műanyag ágyásszegély könnyebb és jobban formálható, mint a beton ágyásszegély (tetszés szerint hajlítható). A beton ágyásszegély ráadásul a nyári hőségben gyorsan felforrósodik, amit megszenvedhet a körülötte lévő növényzet. A műanyag süllyesztett ágyásszegély emellett kisebb felületű, így több hely jut pl. az ágyások növelésére.

Mi a különbség az egyenes ágyásszegély és a tekercsben kapható ágyásszegély között?

A tekercsben kapható ágyásszegély általában valamivel olcsóbban kapható, és (telepítés előtt) könnyebben is tárolható. Az olcsóság azonban nemritkán az anyag minőségén is látszik: a tekercsben kapható ágyásszegély sokkal hajlamosabb a sérülésekre (pl. az első fagyok idején vagy nagyobb terhelés esetén).

Mit tegyek, ha a fű elkezdi benőni a műanyag ágyásszegélyt?

Ha Ön attól tart, hogy a fű benövi az ágyásszegélyt, akkor ne helyezze túl mélyen a talajba, hogy 2-4 cm-rel kiemelkedjen a földből. Bár ebben az esetben az ágyásszegélyt már nem nevezhetjük „süllyesztettnek”, legalább határokat szab a fű terjeszkedésének.

Hogyan marad a műanyag ágyásszegély hosszútávon is egyenes?

Ha a gyepszegélyt a telepítés során megfelelően rögzítjük a talajban, akkor normál körülmények között megőrzi eredeti formáját.

Hány cövekre van szükség a műanyag ágyásszegély rögzítéséhez?

1 m-en általában 2–3 cövekre, nagyobb íveknél kb. 5-6 cövekre lehet szükség.

Mikor használjunk műanyag és mikor acél leszúró tüskét az ágyásszegély rögzítésére?

A legtöbb esetben egy műanyag leszúró tüske is megfelel, ha nagyobb az átmérője (jobban tart a talajban). Az acél leszúró tüske inkább kemény (köves) talajban ajánlott, ahol a műanyag cöveket nem tudjuk beütni, vagy fennáll a veszély, hogy károsodhat.

Magasabb/alacsonyabb ágyásszegélyre van szükségem. Kaphatóak méretre gyártott ágyásszegélyek is?

A süllyesztett műanyag ágyásszegély csak a feltüntetett méretekben érhető el.

Hogyan tovább?

Szeretne pontos formát adni az ágyásoknak és kerti utaknak? Válasszon a kínálatunkban elérhető ágyásszegélyek közül, és szabjon világos határokat a terjeszkedő fűcsomóknak. Így sok gondot és fáradságot takaríthat meg a kert ápolása során.

Geomall.PageComment.title

Geomall.PageComment.text

Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
Vagy szívesen küldünk Önnek időnként érdekességeket
A „Feliratkozás“ gombra kattintva Ön hozzájárul, hogy e-mailjét adatvédelmi irányelveinknek megfelelően dolgozzuk fel.

Nem található kérdés. Kérdezzen elsőként!

Tanácsra van szüksége? Nem tudja, melyik terméket érdemes választani? Melyik változatot? Ne pazarolja az idejét az interneten talált információkkal. Szakértő csapatunk segít Önnek a választásban, és felvilágosítja Önt a kínálatunkban található termékek minden lehetséges használatáról Kérdés elküldése

Blog

Kókusz és jutahálók, erózióvédelmi matracok: felhasználási lehetőségek (frissítve)

Szeretné megvédeni a lejtőket az erózió ellen? Az erózióvédelmi matracok vagy hálók felhelyezése nagyszerű megoldást kínál erre. A lejtők felületének természetes anyagokkal történő megerősítéséről ebben a cikkben olvashat többet.

Hogyan védjük a fagytól a növényeket? [Teljes útmutató]

Elmúltak a forró nyári napok, és a hőmérő higanyszála már megállíthatatlanul süllyed? Amikor elmúlik a hőség, nemcsak az emberek, hanem maga a természet is felkészül a hűvösebb hónapokra. Hogyan védekezzünk a fagy és a téli csapadék ellen?

Tanácsadó rovat #3: Hogyan varrjunk geotextil magaságyást?

Palántákat készül átültetni vagy évelő növényeket szeretne kiültetni? Megfelelő, egészségre ártalmatlan és kellően erős anyagot keres textil cserepek gyártásához? Van megoldásunk az ön számára.
Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
A cookie-k Önnek és nekünk is segítenek

Mi, a GEOMAT, s.r.o., köszönjük, hogy hozzájárul a cookie-k használatához. Ennek segítségével weboldalunkon a vásárlást kellemesebbé, a folyamat számos lépését pedig egyszerűbbé tehetjük Önnek, és mi magunk is folyamatosan fejlődhetünk. A „Rendben, elfogadom” gombra kattintva Ön hozzájárul ahhoz, hogy cookie-kat tároljunk az Ön böngészőjében, így Ön maximálisan kihasználhassa a weboldalunk nyújtotta lehetőségeket. A részleteket a következő oldalon olvashatja: „Tájékoztató a cookie-k használatáról“.