+420 548 218 047 (H–P 8:00–16:00, Angolul)
Kézbesítési ország

Hogyan válasszak esővízgyűjtő hordót? [Ezt tudnia kell!]

Mit tudhat meg a cikkből? Kattintson egy fejezet címére, és olvasson arról, ami valóban érdekli

Egyre magasabbak a vízdíjak. Miért fontos ez?

A víz és a szennyvíz díja az utóbbi időben jelentős mértékben nőtt. Hogyan ne menjünk tönkre, ha a háztartás vagy a kertápolás terén sem szeretnénk kompromisszumot kötni? Használjuk ki a természeti erőforrásokat! Az esővíz sókban és ásványi anyagokban szegény, ezért nem árt a növényeknek és a talajnak – ráadásul ingyen van.

Szerezzen be Ön is telkére esővízgyűjtőt, és biztos lehet benne, hogy egyetlen csepp esővíz sem vész kárba.

Négyszögletes, műanyag esővízgyűjtő hordó fateraszon

5 bevált tipp esővízgyűjtő hordó kiválasztásához

Az esővízgyűjtő hordó kiválasztása során számos tényezőt kell figyelembe venni. Összeállítottuk a legfontosabb paraméterek listáját, amelyeket érdemes szem előtt tartani. Ehhez a vásárlók valós tapasztalatait vettük alapul.

1. Alapanyag

Az esővízgyűjtő általában fából, fémből vagy műanyagból készül. Melyek az anyagok előnyei és hátrányai?

FA – hagyományos anyag, amelyből emberemlékezet óta készítenek hordókat. A fa esővízgyűjtő hordó fő előnye, hogy természetes megjelenésű. Az égetett fafelület hosszabb élettartamú.

A fa esővízgyűjtő hordók hátránya, hogy magasabb a beszerzési áruk és a súlyuk, valamint munkaigényesebb a karbantartásuk (ahogyan más fatermékeket, úgy a fahordót is rendszeresen le kell kenni).

FÉM – a fémhordókat főleg vegyi anyagok szállítására használják. Előnyük, hogy ellenállóbbak az agresszív anyagokkal és a vegyszerekkel szemben. Hátrányuk nagyobb súlyuk, és főleg kevésbé esztétikus megjelenésük.

MŰANYAG – a magyarországi kertekben leggyakrabban műanyag esővízgyűjtő hordókkal találkozhatunk. Előnyük, hogy könnyűek, nem szennyezik az ivóvizet, emellett ellenállóbbak a baktériumokkal, vegyszerekkel és kisebb organizmusokkal szemben. A műanyag hordó több árnyalatban kapható, és a terasz vagy a kert ízléses színfoltja lehet.

A tél beállta előtt a hordót ki kell üríteni, kitisztítani és (lehetőleg) száraz helyen tárolni, ahol a következő szezon elejéig átvészelheti a hideg időszakot.

TIPPÜNK: Nem minden műanyag egyforma. Ha nem szeretné néhány szezon után lecserélni a hordóját, válassza a polipropilénből vagy polipropilén-polietilén keverékéből készült termékeket. Mindkét műanyagfajta jelentősen ellenállóbb és hosszabb élettartamú, mint a PVC, amelyből a hordókat általában gyártják.

2. Az esővízgyűjtő hordó űrtartalma

Az esővízgyűjtő edény űrtartalmát a tető mérete vagy az esővíz felhasználásának célja szerint válasszuk ki. A legkeresettebbek a 160–650 liter közötti űrtartalmú hordók:

  • Kisebb kertbe válasszunk 160–300 liter űrtartalmú hordót.
  • Nagyobb kertbe (1000 m² felett) válasszunk 300–650 liter űrtartalmú hordót.

A másik lehetőség, hogy a tető méretének megfelelő esővízgyűjtő tartályt választunk, ahonnan az esővizet összegyűjtjük:

  • 50 m²-nél kisebb méretű tető = válasszunk legfeljebb 3 m³-es tartályt.
  • 120 m²-nél kisebb méretű tető = válasszunk legfeljebb 5 m³-es tartályt.

Az esővízgyűjtő edény kiválasztásában az esővíz tervezett felhasználása is szerepet játszik. Kizárólag a kert öntözésére vagy a háztartásban is használni fogjuk az összegyűjtött vizet? Az esővíz ugyanis többféleképpen hasznosítható:

  • Gyep, virágágyások és üvegházban elültetett növények öntözésére.
  • Kerti szerszámok vagy gépkocsi mosására.
  • Vécé öblítésére vagy a szokásos otthoni takarításra.

TIPPÜNK: Szeretné úgy használni az esővizet a növények locsolására, hogy közben nem kell megerőltetnie magát? Olvassa el, melyek a zöldtető előnyei! Vonzó megjelenést kölcsönöz az ingatlannak, ráadásul az értékét is növeli.

3. Az esővízgyűjtő formája

Amennyiben fontos, hogy az esővízgyűjtő méreteiben és esztétikailag is illeszkedjen a kertbe, fontos a megfelelő forma kiválasztása. A négyszögletű hordók egyszerűen a falhoz állíthatóak, ha a ház körül nem sok a hely. Így nem kell új utakat keresni a kertben...

A kerek alapú, nagyobb átmérőjű hordók pedig akkor praktikusabbak, ha nincs lehetőség leeresztő csap vagy az öntözéshez használt vizet elvezető tömlő telepítésére.

4. Esővízgyűjtő hordók tartozékai

Az esővízgyűjtő hordók tartozékai önállóan kaphatóak, és megkönnyítik az esővíz hasznosítását. Esővízgyűjtő hordó választása során tehát tájékozódjunk arról, hogy a gyártó kínál-e praktikus kiegészítőket.

  • Csutora – lehetővé teszi az ereszből kifolyó esővíz összegyűjtését. Amennyiben szűrővel is felszerelték, a szennyeződéseket is kiszűri a vízből.
  • Leeresztő csap – lehetővé teszi az esővíz elvezetését a hordóból. A csapra kerti tömlő is csatlakoztatható a víz egyszerűbb elosztása érdekében.
  • Talp – lehetővé teszi az esővíz egyszerűbb kivezetését a hordóból. A hordó nem közvetlenül a földön áll, így a leeresztő csaphoz nem kell fáradsággal lehajolni, és a locsolókannát is aláállíthatjuk.
  • Fedél – a felhelyezhető tető védi a vizet a napsugárzás hatásaitól, a nagyobb méretű szennyeződésektől és a szálló rovaroktól. Így a víz tovább megőrzi frissességét, és kisebb a szennyeződés veszélye.

Smooth kerek esővízgyűjtő hordó kertben

5. Esővízgyűjtő tartály ára

Egy esővízgyűjtő ára a mérettől, az alapanyagtól és a hozzácsomagolt tartozékoktól is függ.

Amennyiben össze szeretnénk állítani a hasonló űrtartalmú hordók árlistáját alapanyaguk szerint, általánosságban a következőket vehetjük alapul:

  • A legdrágábbak általában a fahordók. Például egy 200 l-es űrtartalmú fahordó 40 000 Ft-os és annál magasabb áron kapható (pl. a felhasznált faanyag típusától függően).
  • A ranglistán a második a fémhordó. Egy 200 l-es űrtartalmú fémhordó általában 25 000 Ft-os és annál magasabb áron kapható (a vékony falú fémhordók olcsóbbak, de műszaki paramétereik is ennek megfelelőek).
  • A legjobb ár-érték arányt azonos űrtartalom mellett a műanyag esővízgyűjtő hordó nyújtja. Egy 200 literes űrtartalmú műanyag hordó akár már 10 000 Ft körüli áron is kapható (a kivitel és a szerkezet erőssége függvényében).

Általános megfigyelés, hogy az alapmodelleket, amelyek űrtartalma 500 liter alatti, már 30 000 Ft körüli áron beszerezhetjük. A nagyobb űrtartalmú, illetve jobb minőségű anyagokból készült hordók 30 000 – 80 000 Ft közötti áron kaphatóak.

TIPPÜNK: Külön fejezetet képviselnek a föld alatti esővízgyűjtő tartályok, amelyeket nevükhöz híven a talajba kell ásni. Ebben az esetben az árak 300 000 és 1 000 000 Ft között mozognak. A (földfelszín feletti) vízgyűjtő hordó és a föld alatti esővíztartály közötti különbségekről a cikk végén olvashat.

Most pedig foglaljuk össze a legfontosabbakat, amit megtudtunk az esővízgyűjtő hordó kiválasztásáról

Öt hasznos tanács esővízgyűjtő hordó kiválasztásához

  • Gondolja át, hogy az Ön körülményeihez melyik alapanyag illik a legjobban.
  • Vegye figyelembe a hordó űrtartalmát. A leggyakrabban 200–650 liter közötti űrtartalmú hordókat használnak.
  • Gondoljon az esővízgyűjtő formájára is. Szűkebb terekbe praktikusabb választás a négyszögletes forma.
  • Kérdezze meg a kereskedőtől, hogy további tartozékok is kaphatóak-e a hordókhoz.
  • A 200–600 liter közötti űrtartalmú esővízgyűjtő tartályok 10 000 és 30 000 Ft közötti áron kaphatóak.

A leggyakoribb kérdések esővízgyűjtő tartály vásárlásakor

Mire kíváncsiak még azok, akik esővízgyűjtő vásárlását tervezik? Összegyűjtöttük Önnek a leggyakoribb kérdéseket, amelyeket esővízgyűjtő hordó vásárlásával kapcsolatban tesznek fel az érdeklődők.

Mire állítsuk az esővízgyűjtő hordót?

Az esővízgyűjtőt vízszintes talpra helyezzük. A ház körül általában található felületekre (fa hajópadló, térkő, szilárd és stabil talaj) a hordó elhelyezhető.

Amennyiben a felület egyenetlen, vagy szeretnénk egyszerűbben kivezetni a vizet a tartályból, helyezzük erre a célra készült talpra vagy rakjunk emelvényt téglákból.

Hogyan vezessük ki a vizet a hordóból?

Több módszer is létezik a víz kivezetésére a hordóból. Ha elbírunk egy vízzel teli öntözőkannát, elég csak egy leeresztő csapot szerelni a hordóra, amely gondoskodik a víz kényelmes kieresztéséről.

Egyes gyártók esővízgyűjtőik mellé gyorscsatlakozót és tömlőt is kínálnak, amelyek a csapra szerelhetőek. A tömlő segítségével nagyobb erőfeszítés nélkül locsolhatjuk az ágyásokat.

További megoldás a szivattyú telepítése: ezzel az egyik hordóból a másikba szivattyúzhatjuk át a vizet. Ha Ön nagyobb zöldterületet gondoz, helyezzen el jól átgondoltan több hordót, így a víz mindig ott lesz, ahol szükség van rá.

Hogyan kezeljük a hordóban lévő esővizet?

Amennyiben nem szeretnénk a vízzel együtt az ágyásokba juttatni az ereszből vagy a külső környezetből származó szennyeződéseket, bizonyos megelőző intézkedésekre lesz szükség:

  • Amennyiben a hordónak van rátehető fedele, ne hagyjuk a földön heverni. A fedéllel megvédhetjük a vizet a levegőből származó szennyeződésektől, és megakadályozhatjuk, hogy belejussanak a szúnyogok vagy más rovarok.
  • Gondoskodjunk az ereszek rendszeres karbantartásáról, hogy ne gyűljenek fel bennük ágacskák, avar vagy a madarak ürüléke, amelyek csökkenthetik a tárolt víz minőségét.
  • Szerezzünk be egy speciális szűrőt, amely még azelőtt felfogja a nagyobb szennyeződéseket, hogy a víz a hordóba folyna.
  • Az apróbb szennyeződések néha átjutnak a szűrőn. Ezért fontos, hogy legalább évente kétszer (a szezon előtt és után) kiürítsük a hordót, és belső részeit magasnyomású vízsugárral kitisztítsuk.

Hogyan díszítsük az esővízgyűjtő hordót?

Míg egy kevésbé dekoratív fémhordót zsákvászonnal, gyalult deszkával vagy különféle művészi technikákkal takarhatunk el, hogy a hordó megjelenése ne legyen zavaró, a műanyag modelleknél nem áll fenn ez a probléma.

Ugyanis sok műanyag hordót úgy terveztek meg, hogy ne csak praktikus, hanem egyben ízléses kiegészítője legyen a kertnek. Ha Önnek is fontos az esztétikus összhatás, szerezzen be egy olyan esővízgyűjtő hordót, amelyet nem kell takargatnia.

Teraszon elhelyezett esővízgyűjtő hordó

A cikkben említett termékek

Geomall.PageComment.title

Geomall.PageComment.text

Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
Vagy szívesen küldünk Önnek időnként érdekességeket
A „Feliratkozás“ gombra kattintva Ön hozzájárul, hogy e-mailjét adatvédelmi irányelveinknek megfelelően dolgozzuk fel.

Nem található kérdés. Kérdezzen elsőként!

Tanácsra van szüksége? Nem tudja, melyik terméket érdemes választani? Melyik változatot? Ne pazarolja az idejét az interneten talált információkkal. Szakértő csapatunk segít Önnek a választásban, és felvilágosítja Önt a kínálatunkban található termékek minden lehetséges használatáról Kérdés elküldése

Blog

Kókusz és jutahálók, erózióvédelmi matracok: felhasználási lehetőségek (frissítve)

Szeretné megvédeni a lejtőket az erózió ellen? Az erózióvédelmi matracok vagy hálók felhelyezése nagyszerű megoldást kínál erre. A lejtők felületének természetes anyagokkal történő megerősítéséről ebben a cikkben olvashat többet.

Hogyan védjük a fagytól a növényeket? [Teljes útmutató]

Elmúltak a forró nyári napok, és a hőmérő higanyszála már megállíthatatlanul süllyed? Amikor elmúlik a hőség, nemcsak az emberek, hanem maga a természet is felkészül a hűvösebb hónapokra. Hogyan védekezzünk a fagy és a téli csapadék ellen?

Tanácsadó rovat #3: Hogyan varrjunk geotextil magaságyást?

Palántákat készül átültetni vagy évelő növényeket szeretne kiültetni? Megfelelő, egészségre ártalmatlan és kellően erős anyagot keres textil cserepek gyártásához? Van megoldásunk az ön számára.
Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
A cookie-k Önnek és nekünk is segítenek

Mi, a GEOMAT, s.r.o., köszönjük, hogy hozzájárul a cookie-k használatához. Ennek segítségével weboldalunkon a vásárlást kellemesebbé, a folyamat számos lépését pedig egyszerűbbé tehetjük Önnek, és mi magunk is folyamatosan fejlődhetünk. A „Rendben, elfogadom” gombra kattintva Ön hozzájárul ahhoz, hogy cookie-kat tároljunk az Ön böngészőjében, így Ön maximálisan kihasználhassa a weboldalunk nyújtotta lehetőségeket. A részleteket a következő oldalon olvashatja: „Tájékoztató a cookie-k használatáról“.