+420 548 218 047 (H–P 8:00–16:00, Angolul)
Kézbesítési ország

Erózióvédelmi matracok: Előnyök, kiválasztási és használati útmutató

Szeretné megvédeni a lejtőket az erózió ellen? Az erózióvédelmi matracok vagy hálók felhelyezése nagyszerű megoldást kínál erre. A lejtők felületének természetes anyagokkal történő megerősítéséről ebben a cikkben olvashat többet.

Mit tudhat meg a cikkből? Kattintson egy fejezet címére, és olvasson arról, ami valóban érdekli

Hogyan hozhatja ki a maximumot a leírásból: A szövegben konkrét módszereket találhat a lejtő megerősítésére, funkcionálisan, esztétikusan és igényes műszaki eljárások nélkül.

Ez a szöveg két részre oszlik:

1. A szöveg első részében arról lesz szó, hogy mely biológiailag lebomló erózióvédelmi anyagok alkalmasak a lejtők védelmére.

2. A „Gyakorlati útmutató…“ címmel kezdődő második részben a lejtők felületvédelmének konkrét módszerét találja.

Csak négy alapvető kérdést kell megválaszolnia, és pillanatok alatt kiválaszthatja a helyes megoldást ingatlana lejtőjének megerősítésére.

Erózióvédelmi matrac Geomat K

Mikor és miért érdemes elgondolkodni a lejtő megerősítésén?

Több oka is lehet, hogy miért szükséges a lejtő megerősítése. Az esztétikai szempont mellett biztonsági kockázata is van: ha lejtőn (vagy alatta) van a háza, nyaralója vagy az autóbeálló, előfordulhat, hogy a talajlejtés "elszaladhat". A lehullott termőtalaj eltakarításáért vagy a károk helyreállításáért nem kevés pénzt kell majd kifizetnie.

Érdemes ezért időben megerősíteni a lejtőket, és elkerülni a hasonló kellemetlen forgatókönyvet. A falépítés vagy lépcsőzetes teraszok építése, betonelemekből történő megerősítése és egyéb, anyagilag megterhelő sokszor szakértői felügyelet vagy véleményt igénylő megoldások mellett erősíteni is lehet a kevésbé meredek lejtőket biológiailag lebomló erózióvédelmi anyagokkal.

Erózióvédelmi hálók és matracok: A csupasz lejtők ökológiai és hatékony védelme

A jutaszövet és a kókuszhálót olyan lejtőkön használják, amelyek az építési tevékenységek miatt átmenetileg mentesek a növényzettől, és hajlamosak az erózióra lejtésük, talaj- és vízelvezetési körülmények miatt, ezért azonnal védelmet igényelnek.

Erózióvédelmi matrac vagy háló: A szövegben mindkét név felváltva szerepel. Az erózióvédelmi hálók nyitott szerkezetű (hálós) termékek. Az eróziómentesítő matracok felületi termékek és 100%-os felületfedést biztosítanak, ezért egy részük gyomosodás elleni védelemként is szolgál. Néha – terméktípustól függetlenül – megjelenik a juta vagy kókusz geotextília kifejezés is, de ez megtévesztő. 

Ezeknek a termékeknek az az előnye, hogy teljesen természetes anyagokból, akár kókuszból, akár jutaszövetből készülnek, és nem tartalmaznak semmilyen mérgező, műanyag vagy környezetszennyező anyagot, amely károsítaná a környezetet. Ezért ökológiailag igen kedvező változata a lejtők átmeneti megerősítésének, amire manapság nagy gondot fordítanak.

A megnövekedett felszíni lefolyás mellett a víz elmossa az eróziós barázdákat a lejtőkön, elhordja a talajszemcséket, esetleg az elültetett magokat és aláássa a fiatal növényeket.

Az eróziómentesítő matracok minden egyes szálai hidraulikus fokozatként működnek, amelyek csökkentik az áramló víz sebességét (és ezáltal annak erejét) és felfogják a talajszemcséket, így megakadályozzák az eróziót.

Hol használnak erózióvédelmi matracokat és hálókat?

A megnövekedett felszíni lefolyás mellett a víz elmossa a lejtőn lévő és eróziós barázdákat, elhordja a talajszemcséket, esetleg a magokat vagy a fiatal növényeket. Az eróziómentesítő matracok minden egyes szála hidraulikus fokozatként működik, amely csökkenti az áramló víz sebességét (és ezáltal annak erejét) és felfogja a talajszemcséket, így megakadályozza az eróziót.

Az erózióvédelmi matracok használata nagyon sokrétű. Általában különböző köz- és önkormányzati épületek körüli ültetéshez, magánterületeken, de kertben is használhatók. Konkrétan a közlekedési építőiparban használják árkok és töltések létrehozásánál, vagy hidak töltéskúpjainak építése során alkalmazzák.

Az erózióvédelmi matracokat és hálókat a vízépítő iparban is használják lassú vízfolyások és tavak partjának védelmére, vagy új parkok, kertek építésénél. Ezeket a terület revilaizációja során is alkalmazzák, beleértve a bányászati tevékenységek utáni hulladéklerakók és lejtők helyreállítását vagy a tervezett erózió elleni tereprendezés részeként.

Természetes erózióvédelem és életartamuk

A termékek nyitott szerkezetű szövött háló alakúak, merev kókusz vagy jutaszálakból körülbelül 5 mm vastag fonalba fonódnak. A szálsűrűség határozza meg a felület tömegét (súly).

TIP: Minél meredekebb a lejtő, annál nagyobb súlyra van szükség a hatékony erózió elleni védelemhez. Az erózióvédelmi juta hálótt például általában 500 g/m², a kókuszhálót általában 400, 700 és 900 g/m² sűrűséggel szállítják.

Eróziómentesítő matracok és tulajdonságaik

A termékek nyitott szerkezetű szövött háló alakúak. Merev kókusz- vagy jutaszálakból kb. 5 mm vastag fonalba fonódnak. A szálsűrűség határozza meg a felület tömegét.

Minél meredekebb egy lejtő, annál nagyobb súlyra van szükség a hatékony erózióvédelemhez. A jutaszövet háló súlya 500 g/m², a kókuszháló 400, 700 és 900 g/m² sűrűségű.

Az élettartam korlátozott, és a matrac felszerelési körülményitől függ. A kókuszháló átlagos élettartama 36 hónap, az erózióvédelmi juta háló élethossza a lejtőn 12-24 hónap. A matrac már az első tél után elkezd lebomlani, és ezáltal ásványi anyagok jutnak a talajba, ami gazdagítja azt és támogatja a növényzet növekedését.

1 ha-onként legfeljebb 4 tonna anyag kerül a talajba. A növényzetnek az is jót tesz, hogy a kókuszrostok visszatartják a vizet, súlyuk akár 8-szorosát is.

Megfelelő pH-értékkel rendelkeznek, és képesek felszívni azokat az tápanyagokat, amelyeket mesterségesen juttatunk el a növényekhez, és fokozatosan bocsátják ki azokat. Összességében tehát hozzájárulnak az egészséges növényi gyökérrendszer fejlődéséhez, amely a jövőben eróziógátló funkciót tölt be a lejtőn.

A matracok és hálók fokozatos lebomlása a növények számára is előnyös lesz

Már az első tél után beindul az erózióvédelmi matrac vagy háló lebomlása és ezáltal ásványi anyagok kijutása a talajba, ami gazdagítja azt és támogatja a növényzet növekedését. Fokozatosan 1 ha-onként 4 tonna anyagot juttat a talajba.

A növényeknek számára előnyös, hogy a kókuszrostok visszatartják a vizet, súlyuk akár 8-szorosát is. Megfelelő pH-értékkel rendelkeznek, és feltudják venni azokat a tápanyagokat amelyeket mesterségesen juttatunk el a növényekhez és fokozatosan bocsátják ki azokat.

Összességében tehát a eróziómentesítő matracok hozzájárulnak az egészséges növényi gyökérrendszer kialakulásához, amely a jövőben eróziógátló funkciót tölt be a lejtőn.

Az 1. rész következtetése: Mikor használjunk erózióvédelmi matracokat és hálókat?

A lebomló anyagokból készült erózióvédelmi matracok és hálók megfelelőek, ha:

  • Több éves élettartammal rendelkező, környezetbarát terméket keres. A beültetett növényzetnek addigra át kell vennie az erózióvédelem szerepét.
  • A felület megerősítésének megoldásán gondolkozik – erózióvédelem– olyan lejtőkön, amelyek maximális lejtése körülbelül 45 fok. Meredekebb lejtők esetében a körülmény általában más megoldást kíván.
  • Ha a természetes és esztétikus megoldást részesíti előnyben, amely akkor is jól mutat amikor az elültetett növények még növekedésben vannak, és még nem fedték be a teljes lejtőt.

A fenti kérdésekre igennel válaszolt? Folytassa a szöveg második részével, ahol a lejtők megerősítésének konkrét módszereit mutatjuk be.

Erózióvédelmi matrac Geomat K-J

Gyakorlati útmutató: hogyan válasszunk megfelelő matracot vagy erózióvédelmi hálót a lejtőhöz

Ha normál tereprendezésről van szó, ahol nem kell más körülményekkel foglalkozni – túl meredek lejtő, problémák a lejtő belső stabilitásával (amit az eróziógátló termékek nem oldanak meg), közutak vagy egyéb épületek közvetlen közelsége stb. –

  • Mekkora a lejtő lejtése?
  • Milyen típusú talaj uralkodik a lejtőn?
  • Milyen növényzetet tervez ültetni a lejtőn?
  • A lejtőnek síknak kell maradnia a módosítások befejezése után is

Tapasztalataink alapján a megfelelő megoldás iránt érdeklődők többnyire az első kérdés alapján döntenek. Ezért választottuk alap paraméternek az alábbi táblázat összeállításához, amelyben megoldásokat talál az Ön lejtőjére.

Hogyan kell dolgozni a táblázattal: Az első oszlopban válassza ki a domboldal lejtését. Nem kell pontosan tudni a fok szerinti értéket, de különbség, hogy az erősíteni kívánt lejtő 30 vagy 55 fokos lejtésű.

TIP: A lejtő meredekségének pusztán ránézésre való becslése néha több, mint félrevezető (a lejtőről rossz szögből készült kép azonban ugyanolyan zavaró lehet). Ezért jobb megmérni a domboldal lejtését. Erre célra mechanikus vagy elektromos dőlésmérőt vagy SnowSafe alkalmazást használhatja, amelyet közvetlenül az okostelefonjára telepít.

Keresse meg az értéktartományt, amely magában foglalja a lejtő meredekségét. A második oszlopban találja a megoldás számát, majd folytassa lefelé az oldalon. A táblázat alatt megtalálja az összes megoldást, beleértve a számjelzést.*

A domboldal lejtése Megoldás tervezés
30 fokig 1.számú megoldás
30–50 fok 2. számú megoldás
50 vagy több fok 3. számú megoldás

* A megoldások rendeltetésszerű felhasználására való alkalmasságának, felhasználásuk módjának és minden ezzel kapcsolatos kockázatnak és felelősségnek a végső értékelése a felhasználót terheli. Ha nem biztos benne, és egy adott helyzetre műszakilag megfelelő megoldásra van szüksége, forduljon szakemberhez, amely a meghatározott feltételek mellett értékelést, javaslatot vagy projektet készít.

1. számú megoldás: legfeljebb 30 fokos lejtőkhöz

A felület erózió elleni védelme az ilyen lejtőkön erózióvédelmi hálókkal és matracokkal lehetséges. A szántóföldekre fű és talajtakaró növények ültethetők. Az Ön preferenciáitól függ:

  • Túlnyomóan agyagos vagy homokos talajhoz (azaz túlnyomóan finomszemcsés frakciójú talajok) matracok (teljes felületű termékek) valamivel alkalmasabbak, mint a nyílt szerkezetű hálók.
  • Ha azt szeretné, hogy a lejtő járható maradjon, talajtakaró növények helyett ültessen füvet a lejtőre. (füves lejtőre pasziánszként is ültethetjük).
  • Ha meg akarja védeni a lejtőt a gyomosodástól – és nem szeretne műanyag nem szőtt talajtakaró textilt a kertjében – válassza a lebomló geotextíliát.

1. számú konkrét megoldási javaslat

Első lépésben enyhén tömörített lejtőn ültessünk több zöldet (cserjék, fák, stb.). Kisebb növényzet (talajtakaró növények, fű) erózió elleni védelem beépítése után is telepíthető.

A második lépésben válasszon egyet az alábbi megoldások közül:

1. rakja le a barna, nem szőtt talajtakaró textilt Agrotex N50 és a kókuszhálót Geomanet K400,

2. rakja le a lebomló textíliát Agrotex EKO+. Amely a lejtőn kitart a beültetett talajtakaró növények növekedéséig.

3. rakja le a kókusz mulcsozó matracot Geomat K-P (műanyag hálót tartalmaz, alkalmasabb fű ültetésére); vagy a Geomat K-J matrac (csak természetes anyagot tartalmaz, fű ültetésére is alkalmas).

4. rakja le a kókusz mulcsozó matracot Geomat K-L (csak természetes anyagokat tartalmaz, inkább talajtakaró növényekhez alkalmas).

Minden eróziógátló terméket rögzíteni kell a lejtőn, pl. 30 cm hosszú  fém rögzítő tüskével Geopin Steel (az eróziógátló termékek rögzítéséről bővebben a cikk végén olvashat).

Erózióvédelmi matrac Geomat K-J

2. számú megoldási javaslat: 30-50 fokos lejtőkhöz

Az ilyen lejtésű lejtőkön már nem lehet semmiféle hálót vagy matracot használni, úgy, mint kisebb lejtésű terepen.

Az eróziómentesítő matracok és az eróziógátló hálók alapváltozatai a lejtőkhöz ajánlottak max. 30-35 fokos lejtéssel. Ha a lejtő meredekebb, előfordulhat, hogy a termékek már nem lesznek elegendőek a célra.

A 40 foknál nagyobb dőlésszögű lejtők általában nem alkalmasak fű ültetésére sem: a fűmag nem kap elegendő öntözést és kiszárad. A heves esőzések elmoshatják a fűmagot, mielőtt megragadna és kicsírázna a talajban.

35 fok feletti lejtőn fűnyíró használata is nehézkes. Ezért szükséges a lejtő lejtésének pontosabb ismerete.

2. számú konkrét megoldási javaslat

Első lépésben enyhén tömörített lejtőre ültessünk nagyobb növényeket (cserjék, fák, stb.). Kisebb növények (talajtakaró növények, fű) erózió elleni védelem telepítése után is ültethetők.

A második lépésben – preferenciáktól és tereplejtéstől – válasszon ezek közül a megoldások közül:

30–35 fokos lejtésű lejtőkhöz:

1. rakja le a barna, nem szőtt talajtakaró textilt Agrotex N50 és a kókuszhálót Geomanet K400,

2. rakja le a lebomló geotextíliát Agrotex EKO+. Amely a lejtőn kitart a beültetett talajtakaró növények növekedéséig.

3. rakja le a kókusz mulcsozó matracot Geomat K-P (műanyag hálót tartalmaz, alkalmasabb fű ültetésére); vagy a Geomat K-J matrac (csak természetes anyagot tartalmaz, fű ültetésére is alkalmas).

4.rakja le a kókusz mulcsozó matracot Geomat K-L (csak természetes anyagokat tartalmaz, inkább talajtakaró növényekhez alkalmas).

5. használja az alábbi listából bármelyik terméket vagy javasolt kombinációt.

jutahaló Geomanet J a lejtő megerősítéséhez

35–45 fokos lejtőkhöz:

1. rakja le a barna, nem szőtt talajtakaró textilt Agrotex N50 és a kókuszhálót Geomanet K700,

2. rakja le a lebomló geotextíliát Agrotex EKO+. Amely a lejtőn kitart a beültetett talajtakaró növények növekedéséig.

3. rakja le a fűmagos erózióvédelmi matracot Greenetex Geotextilie EKO.*

* Ez a természetes matrac modell integrált fűmagot tartalmaz, amely biztosítja a lejtő hatékony zöldítését. Ha füvesíteni szeretné a lejtőt, nem kell további fűmag vásárlással foglalkoznia.

Kókuszhaló Geomanet K a lejtő megerősítéséhez

3. számú megoldási javaslat: 50 fokos vagy nagyobb lejtésű lejtőkhöz

Az ilyen lejtésű lejtő már túl meredek a hagyományos eróziógátló termékekhez. A túlmeredek lejtőkön a fű ültetése sem megfelelő, a fűmag nem kap elegendő öntözést és kiszárad. Az erősebb özönvízszerű esőzések viszont elmoshatják a magot, még mielőtt sikerülne megragadnia és kicsíráznia a talajban.

Ha tehát meredek lejtőkön szeretne növényzetet telepíteni, fontolja meg a kúszó talajtakaró növények telepítését, amelyek még nagyobb területen is viszonylag gyorsan, általában 2-3 éven belül megnőnek.

4. számú konkrét megoldási javaslat

Első lépésben enyhén tömörített lejtőre ültessünk nagyobb növényeket (cserjék, fák, stb.). Kisebb növények (talajtakaró növények, fű) erózió elleni védelem telepítése után is ültethetők.

A második lépésben válasszon ezek közül a megoldások közül:

1. rakja le a barna, nem szőtt talajtakaró textilt Agrotex N50 és a kókuszhálót Geomanet K 900,*

2. rakja le a fűmagos erózióvédelmi matracot Greenetex Geotextilie EKO.*

3. vegye fel a kapcsolatot szakértőkkel, akik egyedi megoldást javasolnak.

* 50 fok körüli lejtős lejtő esetén fontolóra veheti az 1. és 2. opcióban említett eróziómentesítő matracok és hálók felszerelését. Meredekebb lejtők esetén egyedileg keresse meg a megoldást.

Fűmagos erózióvédelmi matrac Greenetex Geotextilie

Megfelelő erózióvédelmi terméket választott? Ne felejtse el, hogy minden lebomló geotextíliát vagy erózióvédelmi hálót megfelelően rögzíteni kell egy meredek lejtőn, hogy ellenálljon az erősebb özönvízszerű esőknek. 

Hogyan rögzítsük a matracot a lejtőkön?

A matracok és hálók rögzítéséhez acél fém rögzítő tüskét Geopin Steel, vagy fa rögzítő tüskét Geopin Wood használnak (természetes anyagok alátámasztására). 

Nem tudja hány tűre lesz szüksége? Olvassa el útmutatónkat a matracok lejtőkön történő rögzítéséről.

Fém rögzítő tüske (kerti textília barna)

A megfelelő erózióvédelmi matrac megvédi a fű mentes lejtőt az eróziótól, és egyben támogatja a növények növekedését.

Válasszon egy erózióvédelmi terméket preferenciáinak és igényeinek megfelelően. Megvédi a lejtőt a víz- és széleróziótól, és az esztétikus megoldásának köszönhetően meghatározó eleme lesz kertjének.

A cikkben említett termékek

Geomall.PageComment.title

Geomall.PageComment.text

Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
Vagy szívesen küldünk Önnek időnként érdekességeket
A „Feliratkozás“ gombra kattintva Ön hozzájárul, hogy e-mailjét adatvédelmi irányelveinknek megfelelően dolgozzuk fel.

Nem található kérdés. Kérdezzen elsőként!

Tanácsra van szüksége? Nem tudja, melyik terméket érdemes választani? Melyik változatot? Ne pazarolja az idejét az interneten talált információkkal. Szakértő csapatunk segít Önnek a választásban, és felvilágosítja Önt a kínálatunkban található termékek minden lehetséges használatáról Kérdés elküldése

Blog

Kókusz és jutahálók, erózióvédelmi matracok: felhasználási lehetőségek (frissítve)

Szeretné megvédeni a lejtőket az erózió ellen? Az erózióvédelmi matracok vagy hálók felhelyezése nagyszerű megoldást kínál erre. A lejtők felületének természetes anyagokkal történő megerősítéséről ebben a cikkben olvashat többet.

Hogyan védjük a fagytól a növényeket? [Teljes útmutató]

Elmúltak a forró nyári napok, és a hőmérő higanyszála már megállíthatatlanul süllyed? Amikor elmúlik a hőség, nemcsak az emberek, hanem maga a természet is felkészül a hűvösebb hónapokra. Hogyan védekezzünk a fagy és a téli csapadék ellen?

Tanácsadó rovat #3: Hogyan varrjunk geotextil magaságyást?

Palántákat készül átültetni vagy évelő növényeket szeretne kiültetni? Megfelelő, egészségre ártalmatlan és kellően erős anyagot keres textil cserepek gyártásához? Van megoldásunk az ön számára.
Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
A cookie-k Önnek és nekünk is segítenek

Mi, a GEOMAT, s.r.o., köszönjük, hogy hozzájárul a cookie-k használatához. Ennek segítségével weboldalunkon a vásárlást kellemesebbé, a folyamat számos lépését pedig egyszerűbbé tehetjük Önnek, és mi magunk is folyamatosan fejlődhetünk. A „Rendben, elfogadom” gombra kattintva Ön hozzájárul ahhoz, hogy cookie-kat tároljunk az Ön böngészőjében, így Ön maximálisan kihasználhassa a weboldalunk nyújtotta lehetőségeket. A részleteket a következő oldalon olvashatja: „Tájékoztató a cookie-k használatáról“.