+420 548 218 047 (H–P 8:00–16:00, Angolul)
Kézbesítési ország

Geocella alkalmazása és előnyei

Szeretné megerősíteni a kertjében található lejtő, egy autóbeálló vagy egy lóistálló talaját? A számos megoldás egyike közé tartoznak az ún. geocellák. Mi is az a geocella, és milyen helyzetekben érdemes megfontolni a használatát?

Mit tudhat meg a cikkből? Kattintson egy fejezet címére, és olvasson arról, ami valóban érdekli

Geocella terítése lejtőnIllusztráció. Geocella használata töltés tartós erózióvédelmére.

Mi az a geocella?

Az interneten keresve sok definíciót találhatunk arra, hogy mi az a geocella. Például megtudhatjuk, hogy a geocella nem más, mint „háromdimenziós méhsejtszerű szerkezet, melyet a talaj/kőzet és/vagy más geotechnikai anyagokhoz kapcsolva használnak”.

Vagy azt is olvashatjuk, hogy a geocella „több sorban elrendezett, hosszirányban eltolt kiosztású hegesztett varratokkal összekötött polimer szalagokból áll, amelyeknek a szalagok felületére merőleges irányú kifeszítésével egy cellaszerkezet hozható létre”.

Egy másik definíció szerint pedig „(A) geocella kialakítása egyedi méhsejt szerkezetű háromdimenziós térháló. HDPE alapanyagból készült perforált és érdesített szalagokból hegesztéssel kialakítva”.

Nekünk legyen elég annyi, hogy cellás kialakítású, könnyű, térbeli rendszerről van szó, amelyet földdel vagy kaviccsal töltenek fel, és amelyet számos építőipari vagy kertészeti projektben használnak. Például a ház mögötti lejtő stabilizálásához, folyómeder erózióvédelméhez vagy parkoló felszínének megerősítéséhez.

TIPPÜNK: Szeretne egy lejtő erózióvédelméről gondoskodni, de szívesebben alkalmaz természetes megoldásokat? Olvassa el, hogyan erősíthetünk meg egy lejtőt természetes módszerekkel.

A geocella tulajdonságai és gyakorlati használata

A geocellát az 1970-es években fejlesztették ki. Az amerikai hadsereg csapatainak ugyanis szükségük volt egy hatékony megoldásra, hogy megerősítsék azokat a homokkal borított utakat, amelyeken rendszeresen közlekedtek nehéz katonai járművek.

A szakértők kísérleteztek papír, alumínium és újrahasznosított anyagok használatával is. Végül azonban a műanyagból, nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) gyártott geocella terjedt el megfelelő műszaki tulajdonságainak köszönhetően.

Melyek a nagy sűrűségű polietilén előnyei?

  • Optimális tehereloszlás és erőátvitel ismételt terhelés esetén is
  • Ellenálló a magas hőmérsékletekkel és a vegyileg aktív anyagokkal szemben
  • Újrahasznosítható és környezetkímélő
  • A szalagok hegesztésének folyamata egyszerű, az anyag könnyen kezelhető

Hol és milyen módon használják a geocellát?

Műszaki tulajdonságainak köszönhetően a geocellákkal többféle projektben találkozhatunk. Felsoroljuk a leggyakoribb alkalmazási köröket.

1. Talajrétegek stabilizációja

A geocellák rendszerét közutak és kerti autóbeállók kiépítésénél is használhatjuk. A kitöltött geocella (erről többet írunk lejjebb) csökkenti a talajra ható feszültséget. A töltőanyag kevésbé mozdul el, ráadásul megkönnyíti az erők eloszlását a teljes felületen, így többek között fokozza az úttest teherbírását.

Talaj megerősítése geocellákkal
Illusztráció. Kaviccsal feltöltött geocellák járda alapozó rétegeként.

2. Lejtők erózióvédeleme

Lejtőkön a geocella tartós erózióvédelmet biztosít, azaz megvédi a töltést például az esővíz eróziós hatásaival szemben. Hasonlóan alkalmazzák folyómedrek fenekén vagy oldalán is, ahol meggátolja a víz eróziójának hatására bekövetkező talajpusztulást.

Geocella tartószerkezetben
Illusztráció. A geocella leggyakoribb alkalmazása: földes töltés tartós erózióvédelme.

3. Földes lejtők stabilizációja (belső megerősítése)

Geocellák találhatóak nagyon meredek lejtők tartószerkezetében is (ez egy bonyolultabb építőipari beruházás, amelyhez számos esetben szakértői tanácsadás is szükséges). Ugyanakkor ilyen beruházásoknál sokkal gyakrabban használunk merev georácsot, mint geocellát.

Földdel és kaviccsal kitöltött geocella szerkezete közelről
Illusztráció. Töltés tartószerkezetének kiépítése geocella használatával

TIPPÜNK: Támfal építését vagy meredek rézsű megerősítését tervezi, amihez szakértői felügyelet szükséges? Olvassa el, hogyan segíthetünk Önnek.

A geocella beépítése, megjelenése és paraméterei

Hogyan is néz ki a geocella, és milyen elven működik? A következő fénykép segíthet a megértésben.

Geocella tartószerkezetben
Illusztráció. Földdel részben feltöltött geocellák.

A képen láthatjuk, hogy a geocellát hegesztett szalagok alkotják, amelyek széthúzva méhsejt alakúak. Leegyszerűsítve a geocella szerkezetét elképzelhetjük úgy is, mint egy harmonikát: szállítás közben a szalagokat egymásra fektetik. Csak a terepen, a beépítés (rögzítés) során húzzák szét őket.

A létrejött nyílásokat, a cellákat szórják fel a töltőanyaggal. A feltöltés fokozza a cellás rendszer stabilitását, és lehetővé teszi a teher eloszlását a talajon. Ennek köszönhetően a geocellákkal merev alap építhető ki (itt a geocella funkciója úgy írható le, mint egy félig merev lap), amely megerősíti a talajt.

A geocella feltöltésére általában homokot, kavicsot, agyagos földet, zúzottkövet vagy termőföldet használnak, amelyet a geocella terítése előtt nyerünk ki közvetlenül az adott területen. Az anyagválasztást minden esetben a beruházás körülményei, a várható terhelés stb. határozzák meg.

Nem okoz kárt a geocella a fejlődő növényzetben?

Ezt a kérdést talán már Ön is feltette, ha éppen geocella segítségével készül megerősíteni a háza mellett található lejtőt. Hogy is van ez? Ha közelebbről is megnézünk egy geocellát, láthatjuk, hogy oldalról finoman perforált.

A lyukak fokozzák a töltőanyag és a cella fala közti súrlódási szöget, emellett engedik a vizet, a tápanyagokat és a mikroorganizmusokat a növények gyökereihez hatolni.

A geocellák nem korlátozzák a növényzet fejlődését. Ha kúszónövények vagy más növények ültetését tervezzük a lejtőn, a növények lassan benövik a cellarendszert, és tovább erősítik a konstrukciót. Az esztétikumon sem esik csorba – a töltés nem fogja zavarni a kert összképét.

A műanyag nem bocsát ki mérgező anyagokat vagy más veszélyes anyagokat?

A növénytelepítéssel kapcsolatban gyakran találkozunk azzal a kérdéssel is, hogy a geocellák – hiszen műanyagból gyártják őket – nem bocsátanak-e ki káros anyagokat a talajba.

A válasz: nem. A geocella, illetve a polietilén nem bocsát ki magából semmilyen káros anyagot, amely negatívan befolyásolná az elültetett növények egészségét. Erről mi is megbizonyosodhatunk, ha nyitott szemmel járunk: ezt az alapanyagot felhasználják például élelmiszeripari fóliák, vízvezetékek és cumisüvegek gyártására is. Ezért biztonságos voltára nagy hangsúlyt fektetnek.

Milyen a geocella élettartama, ha lejtőn fektetjük le?

A geocella a tartós erózióvédő eszközök közé tartozik (szemben a természetes anyagokkal, amelyek gyakorlatilag már a lefektetés pillanatában bomlani kezdenek). Ellenálló a szokásos időjárási hatásokkal szemben, és átlagos körülmények között több évtizedes az élettartama.

Milyen meredekségű lejtőre telepíthetők a geocellarendszerek?

Az átlagos geocellát kb. 40°-os meredekségig használhatjuk lejtők megerősítésére, a terméktípus a lejtő sajátosságai (meredekség, hordozóképesség, terhelés, a geocella feladata stb.) határozzák meg.

A használatot a termék típusa is meghatározza: a geocellát különféle magasságokban gyártják, ezért a jó választás megfelel a felhasználás céljának. A geocella lehetséges feladatai:

  1. min. 50 mm magasságú geocellák => kerti ösvények, enyhe lejtők (30°-os meredekség alatt) stabilizálása
  2. min. 100 mm magasságú geocellák => lejtők (30°-os meredekség fölött), autóbeállók, karámok stabilizálása
  3. min. 150 mm magasságú geocellák =>meredekebb lejtők (kb. 40°-os meredekségig), parkolóhelyek stabilizálása

Különleges projektekhez ezeknél magasabb geocellát is gyártanak (200 mm-es vagy annál is magasabb cellák), de a legtöbb kertészeti munkához a fent leírt típusok tökéletesen megfelelnek.

Lejtő megerősítése geocellákkal 

Illusztráció. Geocella lejtőn.

Geocella lefektetése lejtő megerősítésére

Fontos betartani a telepítés lépéseit, hogy a geocella tökéletesen láthassa el feladatát. Hogyan járjunk el a telepítés során?

1. A terep előkészítése

Először megszüntetjük az egyenetlenségeket (felszórjuk a mélyedéseket, barázdákat stb.), hogy a geocellát már többé-kevésbé elegyengetett töltésre fektethessük. Eltávolítjuk a köveket, a fadarabokat és a gyomot is.

2. Rögzítéshez használt árkok mélyítése

A lejtővállon és a lejtőlábon is árkokat ásunk a geocellák rögzítésére. Ha ez nem történne meg, akkor a heves, özönvízszerű esőzések hatására a geocellaszalag lecsúszhat a rézsűn, így a termék nem tudná ellátni a feladatát.

A telepítéshez használt árok mélysége a geocella magassága + 200–500 mm legyen (az adott projektnek megfelelően). Ez a feltétel az 50–200 mm magasságú geocellákra vonatkozik, amelyeket lejtők megerősítésére általában alkalmaznak.

3. Geocella terítése

Az előkészített lejtőn kitekerhetjük a geocella szalagjait. Mindig a lejtő irányában (azaz a lejtővállról lefelé haladva) kell lefektetni őket, sosem a szintvonalakkal párhuzamosan. Amikor a lejtővállon fektetjük le a szalagokat, ne felejtsük el itt is rögzíteni őket.

4. Geocellák összekapcsolása és rögzítése

Ezután össze kell kapcsolnunk az egyes részeket és rögzítenünk kell a felületen a szalagokat. Az eljárásra vonatkozó tájékoztatást a műszaki dokumentáció határozza meg, illetve ismét az adott projekt tulajdonságai.

A lebomló anyagból készült erózióvédelmi hálókkal és matracokkal ellentétben a geocellát nem klasszikus fa vagy fém leszúró tüskével kell rögzíteni. Erre a célra leggyakrabban az ún. betonacél (vasbetonszerkezetekhez használt acélbetét) vágásával és hajlításával készült cövekeket használják. A geocellák összekapcsolására tökéletesen megfelel a gyorskötöző (kábelkötegelő).

5. Rögzítéshez használt árkok feltöltése

Amikor a geocellás rendszert megfelelően rögzítettük, feltölthetjük a telepítéshez használt árkokat. Legvégül magukat a geocellákat is fel kell tölteni.

6. Geocellák feltöltése

A geocellák kitöltésére (ismét az adott projekt paramétereit szem előtt tartva) használhatunk termőföldet vagy kavicsot is. Mindkét anyaggal a töltésen lentről felfelé haladva végezzük a feltöltést. A töltőanyag magassága egyenlő a cella magasságával + 25-50 mm ráhagyással.

A ráhagyásra elsősorban azért van szükség, mert a töltőanyag idővel tömörödik (a külső időjárási változások vagy a felület terhelése miatt).

7. Füvesítés

Ha füvesíteni szeretnénk a lejtőt, földdel feltöltött cellákba végül fűmagot szórunk.

További fontos információk a megfelelő geocella kiválasztásáról

Ön most már tudja, általánosságban hogyan járjon el a telepítés során, de nekünk van még egy konkrét javaslatunk is. A kínálatunkban szereplő geocelláknál találkozhatunk egy paraméterrel, amely első pillantásra talán össze is zavarhatja az embert.

Vegyük például a Geomacell modellt. Minden termékváltozatnál feltüntettük a megnevezést és a méreteket, köztük pedig a cellák száma egy m²-en / a geocella magassága látható:

Geocellák: mit jelentenek a számok a megnevezésben?

Ha már tudjuk, hogy hány cella jut egy m²-re, a következő kérdés, hogy milyen változatot válasszunk az adott meredekséghez és töltőanyaghoz. Az általános ajánlást és az összefüggéseket a következő kép ábrázolja:

A cellaszám, a meredekség és a töltőanyag összefüggései

Ha például 35°-os meredekségű lejtőn homokos földdel szórjuk fel a geocellát, akkor nagyobb m²-enkénti cellaszámú (pl. 32 és annál nagyobb) változat ajánlott. Enyhébb, 30° alatti rézsűn, amelyet zúzottkővel töltünk fel, kisebb m²-enkénti cellaszámú (pl. 22 és annál kisebb) változatot is választhatunk.

További kérdései vannak?

Tanácsra van szüksége, hogy kiválassza a megfelelő geocellát építkezéséhez? Konzultáljon szakértőinkkel, akik megválaszolják a további kérdéseket.

Vagy válassza ki most a projektjéhez szükséges geocellát.

Geomall.PageComment.title

Geomall.PageComment.text

Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
Vagy szívesen küldünk Önnek időnként érdekességeket
A „Feliratkozás“ gombra kattintva Ön hozzájárul, hogy e-mailjét adatvédelmi irányelveinknek megfelelően dolgozzuk fel.

Nem található kérdés. Kérdezzen elsőként!

Tanácsra van szüksége? Nem tudja, melyik terméket érdemes választani? Melyik változatot? Ne pazarolja az idejét az interneten talált információkkal. Szakértő csapatunk segít Önnek a választásban, és felvilágosítja Önt a kínálatunkban található termékek minden lehetséges használatáról Kérdés elküldése

Blog

Kókusz és jutahálók, erózióvédelmi matracok: felhasználási lehetőségek (frissítve)

Szeretné megvédeni a lejtőket az erózió ellen? Az erózióvédelmi matracok vagy hálók felhelyezése nagyszerű megoldást kínál erre. A lejtők felületének természetes anyagokkal történő megerősítéséről ebben a cikkben olvashat többet.

Hogyan védjük a fagytól a növényeket? [Teljes útmutató]

Elmúltak a forró nyári napok, és a hőmérő higanyszála már megállíthatatlanul süllyed? Amikor elmúlik a hőség, nemcsak az emberek, hanem maga a természet is felkészül a hűvösebb hónapokra. Hogyan védekezzünk a fagy és a téli csapadék ellen?

Tanácsadó rovat #3: Hogyan varrjunk geotextil magaságyást?

Palántákat készül átültetni vagy évelő növényeket szeretne kiültetni? Megfelelő, egészségre ártalmatlan és kellően erős anyagot keres textil cserepek gyártásához? Van megoldásunk az ön számára.
Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
A cookie-k Önnek és nekünk is segítenek

Mi, a GEOMAT, s.r.o., köszönjük, hogy hozzájárul a cookie-k használatához. Ennek segítségével weboldalunkon a vásárlást kellemesebbé, a folyamat számos lépését pedig egyszerűbbé tehetjük Önnek, és mi magunk is folyamatosan fejlődhetünk. A „Rendben, elfogadom” gombra kattintva Ön hozzájárul ahhoz, hogy cookie-kat tároljunk az Ön böngészőjében, így Ön maximálisan kihasználhassa a weboldalunk nyújtotta lehetőségeket. A részleteket a következő oldalon olvashatja: „Tájékoztató a cookie-k használatáról“.