Kedves Ügyfeleink!
A raktárkészlet miatt június 27-én nem szállítjuk ki a megrendeléseket.
Köszönjük megértésüket.

+420 548 218 047 (H–P 8:00–16:00, Angolul)
Kézbesítési ország

Hogyan erősítsünk meg egy lejtőt környezetbarát módon?

A kertjében található lejtőt szívesen ültetné be bokrokkal vagy talajtakaró növényekkel, de nem tudja, hogyan kell csinálni? Merítsen inspirációt cikkünkből! Tanácsot adunk Önnek, hogyan erősíthet meg egy lejtőt növények segítségével.

Mit tudhat meg a cikkből? Kattintson egy fejezet címére, és olvasson arról, ami valóban érdekli

Azt tervezi, hogy növényekkel ülteti be a háza közelében található lejtőt, hogy ezzel gondoskodjon a terep megerősítéséről és erózióvédelméről, de eddig elrettentette a bonyolult fenntartás és a költséges kivitelezés? Ne adja fel.

Kokuszhaló lejtó megerositesehez

Számtalan megoldás kínálkozik egy színekben és formákban gazdag, igazi oázis kialakítására egy kopár lejtő helyén – anélkül is, hogy teljesen kimerítenénk a pénzügyi tartalékainkat. Megmutatjuk, hogyan stabilizálható a lejtős terep hatékony és környezetkímélő módon.

Milyen tényezők játszanak terepet a lejtő megerősítése során?

A lejtő tervezését és beültetését alapos terepszemlének kell megelőznie. A fontos tényezők közé tartoznak az alábbiak:

  • a lejtő elhelyezkedése
  • a lejtő hossza, magassága és lejtésszöge
  • a talaj összetétele és tulajdonságai

Az időjárási feltételeket (napsugárzás mértéke, csapadék mennyisége) a lejtő tájolása alapján állapíthatjuk meg. Ugyanennyire fontos ismerni a lejtő szögét – így választhatjuk ki a megfelelő erózióvédelmet.

A terep szakszerű felmérését érdemes szakértőkre bízni. De nagy vonalakban mi is képet alkothatunk a rézsű tulajdonságairól. Alább felsorolunk néhány tippet, amelyek megkönnyíthetik a terep kezdeti felmérését.

  • A talajrétegek összetételét alaposabban a talaj felfedése révén ismerhetjük meg.
  • A lefolyó esővíz iránya mutatja az erózió irányát.
  • A talaj stabilitását gyorsan megállapíthatjuk a talaj lecsúszásának iránya alapján.
  • A növényezet állapota és a talajnedvesség mértéke alapján pedig a talajminőségről alkothatunk képet.

Kokuszhaló lejtó megerositesehez

Milyen megoldások vannak a lejtők természetes megerősítésére?

Számos megoldás létezik a lejtők megerősítésére – a betonelemektől a téglákon át a hagyományos kövekig. Ha viszont Ön sűrűn burjánzó növényezettel szeretné takarni a lejtőt, talán már kutatott is olyan megoldás után, amely talajtakaró növények, bokrok és évelők segítségével gondoskodik a lejtő stabilizálásáról és erózióvédelméről.

Hogyan tegyük biztonságossá a lejtős terepet, amíg be nem takarják az elültetett növények? Az elmúlt években egyre népszerűbbek a természetes anyagok, amelyek úgy bomlanak le a talajban, hogy nem hagynak nyomokat a környezetükben, és később sem torzítják el a bezöldített lejtőt.

Ebben az esetben IDEIGLENES erózióvédelemről beszélhetünk. Mire a felhasznált anyagok teljesen lebomlanak a talajban, a telepített növényzetnek át kell vennie az erózióvédelmi funkciót.

Az erózióvédő hálók és matracok alkalmazása

Az erózióvédelmi matracok és hálók a környezetbarát anyagok közé tartoznak. Akár hónapokig, sőt évekig is megmaradnak a lejtőn. Osztályozhatjuk őket:

  • anyaguk alapján (juta, kókusz, szalma stb.)
  • vagy felépítésük alapján (hálók vagy matracok).

1. Az erózióvédelmi termékek felépítése

Az erózióvédő háló szerkezete nyitott, így véd az erózió hatásaival szemben, de önmagában nem alkalmas mulcsozásra. Erre a célra a kókuszhálót társíthatjuk nem szőtt geotextíliákkal vagy  .

Az erózióvédelmi matracok szerkezete viszont zárt (100%-os fedést biztosítanak). Ha a geomatracot mulcsozásra szeretné használni, akkor ún. „2 az 1-ben” megoldást alkalmazhat: a természetes erózióvédelmi matracot természetes latexszel vagy polipropilén hálóval és fóliával társíthatja, amelyek megakadályozzák a gyomnövények terjedését.

2. Az erózióvédelmi matrac és háló anyaga

Az alapanyag a másik meghatározó paraméterünk. Az erózióvédelmi háló és matrac leggyakrabban juta- vagy kókuszrostból készül.

MŰSZAKI LEÍRÁSA AZ ERÓZIÓVÉDELMI MATRACOK ÉS HÁLÓK 
Alapanyag JUTA KÓKUSZ
Élettartam 12–24 hónap 24–36 hónap
Négyzetmétertömege 500 g/m² 350–900 g/m²
Ajánlott maximális meredekség legfeljebb kb. 30° legfeljebb kb. 45°

TIPPÜNK: Erózióvédelmi matrac és erózióvédelmi háló kiválasztása során fontos, hogy figyelmet fordítsunk a termék műszaki paramétereire, például az alapanyagra és a négyzetmétertömegre. Különösen nagyobb projekteknél játszik szerepet a termék mérete és a csomagolás típusa (a nagyobb tekercsek szállítás vagy mozgatás során helytakarékosabbak, mint egy klasszikus, nagyobb kiterjedésű csomag).

Kokusz geomatrac raklápon

Hogyan erősítsünk meg egy lejtőt?

A telepítéshez megfelelő körülményeket kell kialakítanunk még azelőtt, hogy elkezdenénk a természetes textíliák telepítését. Hogyan kell ezt csinálni?

1. A felület előkészítése

Legelőször is egyengesse el a lejtő felszínét: töltse fel a mélyedéseket és barázdákat, egyengesse el a kiemelkedéseket stb. Ezután távolítsa el a felesleges elemeket: köveket, fát vagy a kinőtt füvet.

A felszín előkészítése után következhet a humuszréteg visszapótlása, azaz termőföld terítése a teljes stabilizálni kívánt területen. Ha korábban eltávolította a humuszréteget a lejtőről, most helyezheti vissza.

Mennyi földet használjunk a lejtőn? Az általános szabály, hogy erózióvédelmi matrac és háló telepítése esetén a teljes vastagságnak megfelelő termőföldet terítünk el. Műanyag erózióvédelem esetén a humuszréteget 25 mm-es vastagságban terítjük el.

Ezután a lejtőlábon és a lejtővállon is mélyítsünk legalább 250 mm mély és 500 mm széles árkokat. Az ároknak a lejtő felső szélétől legalább 300 mm távolságra kell lennie, a lejtőlábon közvetlenül kapcsolódhat a lejtőhöz.

Rögzítsük a hálókat és geomatracokat az előkészített árokban. Ezzel jelentősen csökken annak a veszélye, hogy heves, özönvízszerű esőzés esetén a víz alájuk folyik, vagy hogy a matracok a víz hatására lassan lecsúsznak a rézsűn.

Eroziovedó matrac helyes telepitése

A fenti fényképen azt láthatjuk, hogyan nem szabad telepíteni az erózióvédelmi matracokat. A rögzítésre való árkok hiánya mellett az is észrevehető, hogy a telepítés előtt a talajt nem egyengették el megfelelően, és a geomatrac nem simul a talajhoz.

További probléma a helytelen elhelyezés – a geomatracot és geohálót a lejtő irányában kell elhelyezni (és nem a szintvonalak irányában, ahogyan itt látható). Hogyan végezzük az erózióvédelem kiépítését, hogy az betöltse funkcióját?

2. Az erózióvédelmi matracok és hálók telepítése

1. lépés: Miután előkészítettük a rézsűt, kialakíthatjuk az erózióvédelmet is. A nagyobb méretű erózióvédelmi hálók és matracok általában tekercsekben kaphatóak (ezek helytakarékosabbak és könnyebben kezelhetőek). Kézzel is áthelyezhetőek, de lehetőleg ne húzzuk végig a geomatracot a földön, mert az óvatlan kezelés a sérülésüket okozhatja.

Ezután a lejtővállról lefelé tekerjük ki a tekercseket – amint azt már tudjuk, a lejtő irányában kell őket lefektetni. A tekercseket 10–15 cm-es átfedéssel telepítsük.

2. lépés: Az erózióvédelmi matracokat és hálókat megfelelő eszközökkel kell a rézsűn rögzíteni. Erre a leggyakrabban fém rögzítő tüskéket alkalmazunk. A felhasznált cövekek hossza az altalaj típusától és a lejtő meredekségétől függ (meredekebb, 30° feletti lejtőkön 30 cm-es cöveket használjunk, a lankásabbakon rövidebb cövek is elegendő).

TIPPÜNK: Mennyi rögzítő elemet használjunk? Nézze meg segédanyagunkat, amely megkönnyíti a matracok és hálók rögzítését (ne felejtse el figyelembe venni a lejtő meredekségét).

3. lépés: Végül a lejtőlábon és a lejtővállon is rögzítsük a matracokat, majd szórjuk fel a rögzítéshez használt árkot nem vízáteresztő talajjal (agyaggal).

Ha jobban kedveli a vizuális útmutatókat, nézze meg videónkat is az erózióvédelem telepítéséről.

3. Növényzet elültetése

A növényzetet az erózióvédelem kiépítése után is telepíthetjük a rézsűn. Ha óvatosan dolgozunk, nem kell tartanunk attól, hogy megsértjük a szerkezetet. Először is a lejtő irányában vágjunk X vagy Y alakú nyílásokat a hálón. Az így előkészített nyílásokba ültessük el a növényeket, majd hajtsuk vissza a hálót a növények mellé (a növények mellett általában nem rögzítjük a geomatracot).

TIPPÜNK: Ha szeretné felvágni vagy méretre vágni az erózióvédelmi hálót, erre lemezvágó ollót használhat. A tekercsek darabolására pedig sarokcsiszoló vagy motoros fűrész használható.

Gyakori kérdések az erózióvédelem kiépítésével kapcsolatban

Milyen kérdések merülnek fel a leggyakrabban, mielőtt elkezdenénk a lejtő megerősítését erózióvédelmi matrac és háló segítségével? Lejjebb olvashatja a szakértők válaszait.

1. Mi a különbség a jutaháló és a kókuszháló (vagy -matrac) között?

A juta- és kókuszszál közötti alapvető különbséget az erózióvédelem tartóssága és ára jelenti. Az alacsonyabb grammsúlyú jutatextil kevésbé meredek lejtőkön előnyös (legfeljebb kb. 30°-os meredekség). A jutaháló élettartama 12–24 hónap között mozog (ezzel szemben a kókuszháló élettartama 24–36 hónap).

Ebből az okból kifolyólag a jutahálóval kialakított erózióvédelem általában valamivel olcsóbb. Különösen abban az esetben ajánlott, ha a rézsűre gyorsan növő növényeket ültetünk, amelyek már a következő szezonban növénytakarót képeznek, ezzel átveszik az erózióvédelmi funkciót.

Eroziovedó jutahaló lejto megerositesere

2. Mennyi ideig marad meg a lejtőn a kiépített erózióvédelem?

Minden gyártó feltünteti a terméken a becsült élettartamot: a jutaháló élettartama 12–24 hónap között mozog, a kókuszhálóé (amelyet néha kókusz geotextilnek is neveznek) kb. 24–36 hónap.

Miért nevezzük inkább tájékoztató jellegűnek ezt az értéket? Figyelembe kell vennünk, hogy természetes anyagokkal dolgozunk, amelyek a talajba helyezést követően tulajdonképpen azonnal bomlani kezdenek. A geohálók és geomatracok tartósabbak is lehetnek a fentieknél (bizonyos esetekben akár 5 éves élettartam – de a külső tényezők hatására már korábban szakadozni és bomlani kezdenek).

Az élettartam mindig a felhasználás helyén tapasztalható konkrét körülményektől függ (a lejtő tájolása, a napsugárzás intenzitása, záporok gyakorisága stb.), ezért nem létezhet univerzális válasz arra a kérdésre, hogy meddig marad meg a geotextil a lejtőn.

A bomlási folyamatok mindig fontos tényezők, még akkor is, ha úgy döntünk, hogy nagyobb négyzetmétertömegű kókuszhálót alkalmazunk. Ilyenkor a szálak bomlása ugyan lassabb, de soha nem áll meg teljesen. Viszont mire az anyag teljesen lebomlik, a lejtőt már befedi a növényzet, és átveszi az erózióvédelmi szerepet.

Vizpart megerositese eroziovedelmi kokuszmatraccal

3. Hogyan rögzítsük a lejtőn a mulcsozáshoz használt fakérget úgy, hogy a víz ne mossa le?

Ha a gyomok ellen nem szeretne nem szőtt geotextília használatával védekezni, alkalmazhat fakérget és kókuszhálót is. Egy átlagos lejtőre tökéletes például a Geomanet K400 EKO kókuszháló, amely 3,5 cm-es szemméretű. Helyezze a kókuszhálót a rézsűre (a fenti útmutató szerint), és szórjon a talajra fakérget a nyílásokon keresztül.

Figyelmeztetés: A feltüntetett szemméret inkább tájékoztató jellegű. Az értéket a gyártó adja meg (a gyártási technológia miatt azonban nem garantálhatja, hogy minden szem azonos méretű lesz). A nagyobb grammsúlyú kókuszhálók kevésbé jól társíthatóak fakéreggel: sűrűbb szövésűek, ezért a szemeik is kisebbek.

Ha Ön egyszerre telepít erózióvédő hálót és mulcsot, akkor egy teljesen természetes megoldást alkalmaz, amely megakadályozza, hogy az első esőzés lemossa a mulcsot a lejtőn. Mégis elképzelhető, hogy a víz előbb-utóbb lemos valamennyi mulcsot, ráadásul a mulcs lebomlik, ahogyan más természetes anyagok is. Ezért időről időre pótolni kell a lejtőn a mulcsozáshoz használt fakérget.

4. Milyen típusú talajon (nem) használható erózióvédelmi háló és matrac?

Ha a kert talaja agyagos vagy köves, használjunk kókuszhálót. Homokos talajra viszont alkalmasabb a geomatrac, például a Geomat K-P kókusz erózióvédelmi matrac. Általában minél kitettebb egy lejtő az eróziónak, annál inkább a geomatracot ajánljuk: a hálóval szemben teljes fedést biztosít, és könnyebben elvezeti a hevesebb, özönvízszerű csapadékot.

Acelhalóval merevitett eroziovédelmi kokuszmatrac

Többet szeretne megtudni?

Megtetszettek Önnek a fentebb felsorolt megoldások, és legszívesebben azonnal belevágna a munkába?

Olvassa el, hogy mely növények ideálisak lejtő megerősítésére, és válassza ki a ház közelében lévő lejtős terepre a megfelelő növénytakarót. A kert szégyenfolt helyett az Ön büszkesége is lehet, amit a szomszédjai is megirigyelnek majd.

A cikkben említett termékek

Geomall.PageComment.title

Geomall.PageComment.text

Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
Vagy szívesen küldünk Önnek időnként érdekességeket
A „Feliratkozás“ gombra kattintva Ön hozzájárul, hogy e-mailjét adatvédelmi irányelveinknek megfelelően dolgozzuk fel.

Nem található kérdés. Kérdezzen elsőként!

Tanácsra van szüksége? Nem tudja, melyik terméket érdemes választani? Melyik változatot? Ne pazarolja az idejét az interneten talált információkkal. Szakértő csapatunk segít Önnek a választásban, és felvilágosítja Önt a kínálatunkban található termékek minden lehetséges használatáról Kérdés elküldése

Blog

Kókusz és jutahálók, erózióvédelmi matracok: felhasználási lehetőségek (frissítve)

Szeretné megvédeni a lejtőket az erózió ellen? Az erózióvédelmi matracok vagy hálók felhelyezése nagyszerű megoldást kínál erre. A lejtők felületének természetes anyagokkal történő megerősítéséről ebben a cikkben olvashat többet.

Hogyan védjük a fagytól a növényeket? [Teljes útmutató]

Elmúltak a forró nyári napok, és a hőmérő higanyszála már megállíthatatlanul süllyed? Amikor elmúlik a hőség, nemcsak az emberek, hanem maga a természet is felkészül a hűvösebb hónapokra. Hogyan védekezzünk a fagy és a téli csapadék ellen?

Tanácsadó rovat #3: Hogyan varrjunk geotextil magaságyást?

Palántákat készül átültetni vagy évelő növényeket szeretne kiültetni? Megfelelő, egészségre ártalmatlan és kellően erős anyagot keres textil cserepek gyártásához? Van megoldásunk az ön számára.
Hotline Tanácsra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásával vagy a megrendeléssel kapcsolatban?
+420 548 218 047 (Angolul) info@geomall.hu Munkanapokon 8:00 és 16:00 között
A cookie-k Önnek és nekünk is segítenek

Mi, a GEOMAT, s.r.o., köszönjük, hogy hozzájárul a cookie-k használatához. Ennek segítségével weboldalunkon a vásárlást kellemesebbé, a folyamat számos lépését pedig egyszerűbbé tehetjük Önnek, és mi magunk is folyamatosan fejlődhetünk. A „Rendben, elfogadom” gombra kattintva Ön hozzájárul ahhoz, hogy cookie-kat tároljunk az Ön böngészőjében, így Ön maximálisan kihasználhassa a weboldalunk nyújtotta lehetőségeket. A részleteket a következő oldalon olvashatja: „Tájékoztató a cookie-k használatáról“.